Umilită de Finlanda, bătută frecvent în toate preliminariile din ultimii ani şi rămasă acasă în perioada turneelor finale, naţionala de handbal masculin a decis să schimbe "macazul". Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a decis că e timpul ca prima reprezentativă să fie antrenată de un tehnician străin, după experienţa ultimilor ani (n.r. ultimii trei ani), când nici Vasile Stângă, nici Eliodor Voica nu au reuşit să-şi impună stilul şi să transforme echipa într-una care să conteze pe plan internaţional. Astfel, FRH a ajuns la soluţia aducerii unui antrenor francez, Christian Gaudin, actualul "principal" de la St. Raphael, una din grupările de Top 6 din "Hexagon". În vârstă de 47 de ani, noul selecţioner al României vine la comandă ajutat de un CV impresionant, cel puţin ca fost jucător. Gaudin, portar în timpul activităţii sale ca sportiv, a făcut parte din primele generaţii de aur ale Franţei care au cucerit titlurile mondiale din 1995 şi 2001. La primul titlu, acesta a fost coleg cu Richardson, Stoecklin, Lathoud sau Mahe, în timp ce la trofeul cucerit din 2001 a pus umărul alături de handbalişti precum Dinart, fraţii Gilles, Omeyer sau Narcisse.
Christian Gaudin a fost contactat pentru a prelua naţionala României chiar de Alexandru Dedu, cei doi devenind prieteni în perioada în care au fost coechipieri la Istres. "Nu l-a sunat marţi, când a şi fost anunţat selecţionerul României, ci au vorbit de ceva timp. De altfel, Christian a avut timp să se pună la curent şi cu jucătorii din România, pe cei de la HCM Constanţa îi ştie foarte bine după ce i-a urmărit la meciurile din Cupa EHF cu Chambery, atât în ţară, cât şi aici, în Franţa", a declarat, pentru ProSport, Rareş Fortuneanu, cel care i-a fost elev în ultimii ani la St. Raphael.
Christian Gaudin va sta pe banca României la meciurile cu Suedia, apoi discuţiile vor fi reluate
Gaudin: "Nu aş fi venit dacă nu aş fi crezut în şansele de calificare la Mondiale"
Ce ştiţi despre handbalul românesc în acest moment?
România este o mare naţiune în handbal, are tradiţie, istorie, are foarte multă calitate. Este adevărat că în acest moment, România a rămas puţin în urmă, din motive politice, în primul rând. Calitatea şi potenţialul este însă acolo. Am avut dueluri frumoase în trecut cu reprezentativa ţării voastre, Franţa este o naţiune experimentată, cu o mare tradiţie, însă pot spune că am învăţat câte ceva de la echipaRomâniei.
V-a surprins oferta venită din partea Federaţiei Române de Handbal?
Oferta venită din partea preşedintelui Federaţiei Române de Handbal, care îmi este şi prieten, a fost o surpriză. Mă onorează. Alexandru m-a contactat, am discutat îndelung, am înţeles situaţia din România şi sunt foarte încântat de acest proiect, un proiect pentru următoarea campanie de calificare, dar nu numai. Am jucat alături de el, am jucat şi împotriva lui cu naţionala Franţei. A fost demult.... '93, '94... am jucat de mai multe ori. România ne-a şi bătut într-un meci la Campionatul Mondial din 1995 pe care l-am câştigat, ne-a durut foarte mult acea înfrângere. Am prieteni români, colegi de generaţie care au ajuns în campionatul Franţei, dar nu numai.
Cum vedeţi "dubla" cu Suedia pentru calificarea la Mondiale? Vine într-un moment dificil pentru handbalul românesc...
Vom încerca să ne calificăm, însă timpul este foarte scurt. Nu aş fi venit dacă nu aş fi crezut în şansele de calificare, dar acesta nu este neapărat principalul obiectiv. Trebuie să reconstruim. Cred în acest proiect, cred că România poate redeveni o forţă în handbalul mondial. Acesta este obiectivul meu.
Ce jucători români vă plac, din ce aţi putut urmări până acum?
Nu îmi place să vorbesc despre jucători individual, nu cred că există handbalişti principali, de bază. Vreau să se ştie că fiecare jucător este la fel de important în acest proiect, fiecare jucător are şansa să evolueze, să intre în echipă. Acum, băieţii de la Constanţa au rezultate foarte bune, sunt pe val şi acesta este un plus pentru România
Dar ca şi potenţial, cum aţi caracteriza echipa României?
Jucătorii români au calitate, au valoare, sunt mulţi handbalişti buni. Ce cred că trebuie îmbunătăţit în primul rând, să fie mai precişi la naţională, să fie mai disciplinaţi în teren pentru a valorifica mai bine potenţialul şi calităţile.
"Este destul de greu să găseşti un antrenor liber, care să se înhame la o muncă grea, la echipa naţională a României, în termen atât de scurt. Cu antrenorii cu care am discutat, inclusiv Gaudin, singura noastră dorinţă este să vedem o altă faţă e echipei României, o echipă care se bate. De aici, începem să reconstruim. Ăsta este primul pas, să începem să ne dorim să facem un pic mai mult"
Alexandru Dedu, preşedinte FRH
Fortuneanu: "Gaudin este un perfecţionist"
Christian Gaudin va veni în România săptămâna viitoare, însoţit de Rareş Fortuneanu, care îl va ajuta la "dubla" cu Suedia, iar în 24 mai va fi prezent la Bacău, la meciul Ştiinţa - HCM Constanţa. Fostul său elev de la St. Raphael i-a făcut şi o scurtă caracterizare antrenorului francez. "Este o persoană optimistă, nu suportă să piardă meciurile, are o mentalitate de învingător. La meciurile echipei St. Raphael, Christian Gaudin este foarte energic pe banca tehnică. În Franţa este recunoscut ca un model de antrenor autoritar, care impune foarte multă disciplină", a susţinut Rareş Fortuneanu. Fostul internaţional român a mai spus că Gaudin îşi studiază la sânge adversarii: "Este un perfecţionist în pregătirea meciurilor şi în modul cum îşi motivează jucătorii".
Autori: Cezara PARASCHIV şi Marius HUŢU
Articolul este preluat integral de pe www.prosport.ro