Prin firma sa, Ion Doldurea a susținut financiar Echipa Națională Feminină de Handbal clasată pe primul loc la Campionatul Mondial de junioare (2014), și pe locul al treilea la CM tineret (2016).
Federația Română de Handbal îi mulțumește public omului de afaceri Ion Doldurea pentru pasiunea dovedită și susținerea arătată. Parteneriatul dintre F.R.H. și S.C. ADE Gas Oil Company SRL se înscrie în strategia federației de a dezvolta toate ramurile de vârstă pentru asigurarea performanței maxime în acest sport. F.R.H. dorește să atragă parteneri pentru toate categoriile de vârstă, astfel încât inițiativa privată să aducă un plus de eficiență și metode moderne de pregătire pentru toți handbaliștii care reprezintă România.
Marea performanță în sportul actual, îndeosebi la nivel internațional, nu se mai rezumă doar la pregătirea fizică, tehnică și tactică a performerilor, ci implică tot mai mulți oameni din diverse alte domenii de activitate (medicină, nutriție), inclusiv din zona administrativă. În condițiile în care statul român și-a diminuat contribuția financiară din 1990 încoace , un rol important îl au sponsorii. Iar unul dintre acei oameni care s-au implicat în susținerea financiară a handbalului românesc, în ultimii ani, este Ion Doldurea, firma acestuia, S.C. ADE Gas Oil Company SRL, fiind sponsor al echipei feminine de tineret, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din Rusia, vara aceasta. Iar acest succes nu este deloc întâmplător, dacă ne gândim că în urmă cu doi ani aceeași generație de jucătoare obținea titlul suprem la junioare, având același susținător financiar din zona privată.
Fără să fie legat în vreun fel de handbal, Ion Doldurea s-a simțit atras de acest sport în 2005, întâmplător - povestea sa seamănă bine cu a altor oameni implicați în sportul mondial, Rupert Murdoch, de pilda, hotărând să investească în rugby după ce, aflat într-un pub, la o întâlnire de afaceri, i-a văzut pe oamenii de acolo implicându-se în timp ce urmăreau un meci la televizor. În urmă cu 11 ani, așadar, omul de afaceri român l-a luat în mașină pe Constantin Dincă, antrenor de handbal la echipa de junioare din Caracal (acesta făcea autostopul), iar discuția cu acesta l-a convins să investească în sportul cu mingea mică. Și, cum întâlnirea unor oameni de calitate dă roade, implicarea lui Ion Doldurea la gruparea din al treilea oraș ca importanță din județul Olt a făcut ca aceasta să devină tot mai competitivă. Iar Constantin Dincă, grație rezultatelor obținute, să fie propulsat în 2010 la Centrul Național de Excelență de la Râmnicu Vâlcea. Colaborarea celor doi a continuat și acolo, iar ea s-a concretizat mai apoi în cele două clasări pe podium ale României la Mondiale. Fără să iasă în față, Ion Doldurea a plătit din buzunarul sau cantonamente și deplasări în străinătate, la meciuri, pentru naționalele feminine de junioare și de tineret. Iar investiția sa în oameni n-a rămas fără urmări. N-a câștigat teancuri de euro sau de dolari, ci a primit recunoștința unor sportive care s-au întors acasă cu medaliile de aur, respectiv cu acelea de bronz.
Ce sentimente vă încearcă acum, când investițiile dvs. au dat roade și această generație termină un ciclu cu două medalii importante pentru handbalul românesc?
În primul rând, mi se pare că timpul a trecut așa repede. Multe dintre campioanele actuale erau doar niște fetițe dornice să facă ceva în viață când le-am cunoscut. Satisfacția este enormă și abia aștept să le vad pe o parte dintre fete și în echipa națională de senioare.
Cât de important este acest succes pentru handbalul românesc?
Este un rezultat foarte important în contextul în care ”bronzul” s-a obținut cu echipă incompletă (nr. Bazaliu a absentat, iar Ostase s-a accidentat în finala mică) Răspund la întrebare cu o afirmație retorică: oare la câte discipline sau în câte ramuri economice România se află între primele trei din lume?!
Pe multe dintre fete le cunoașteți încă de la începutul carierei. Ați păstrat legătura cu ele?
Da, bineînțeles. Deși sunt foarte aglomerat cu business-ul meu, am vorbit la telefon cu ele, ori de câte ori am avut ocazia. Le-am explicat, de pildă, mereu, că sportul fără educație nu este ok. Pe lângă sprijinul financiar, am încercat să le dau uneori și sfaturi utile în viață. Sunt convins că această generație va fi una de succes și după ce vor termina cariera sportivă pentru că fetele acestea au un spirit de campioane care le va ajuta în orice domeniu, în viața lor.
Credeți că o parte dintre fete sunt coapte pentru prima reprezentativă?
Probabil sunt subiectiv, dar aș paria chiar că cel puțin trei-patru vor alcătui nucleul naționalei în următorul deceniu. Fără să neglijez pe cineva, cred că Laslo, Dumanska, Bazaliu, Polocoșer sau Ion au toate calitățile să ne reprezinte și la senioare cu succes.
Această generație a ajuns la final de drum. Vă gândiți să vă implicați alături de Federația Română de Handbal și la alte loturi naționale?
Cu siguranță voi rămâne alături de handbal la nivel de copii și juniori. În funcție de posibilitățile financiare și de strategia care se va face, există opțiunea să continuăm povestea și cu generația '98.
Federația Română de Handbal are de ceva timp un nou motto: ”Handbalul, sport național”. Cum vi se pare?
Este deja o axiomă în opinia mea, Faptele dovedesc acest lucru. Sălile sunt pline la acțiunile loturilor naționale, iar handbalul începe să ia locul fotbalului în inimile românilor.
Dumneavoastră ați sponsorizat din umbră această generație. Le recomandați și altor oameni de afaceri să vă preia exemplul?
Cu siguranță. Deși personal am preferat să nu mă laud, sportul și mai ales handbalul, care este pe val acum, îți poate crea o imagine pentru tine, ca om de business, și pentru firma pe care o reprezinți. Pe lângă acest capitol pragmatic, mai există și latura sufletească. Dacă ai pasiune pentru sport, nu există satisfacție mai mare decât să vezi că poți contribui la succesele României pe plan internațional.
Credeți că modelul dvs. poate fi preluat și de alți factori de decizie din mediul de afaceri din România?
Handbalul este unul dintre cei mai importanți ambasadori ai României în lume. Dacă te implici cu sufletul curat și nu te aștepți la profit și rezultate imediate, răsplata va veni în timp. Handbalul poate fi un pariu câștigător.
O ultimă întrebare. Ce așteptări aveți de la naționala de senioare la Jocurile Olimpice de la Rio, de luna viitoare?
Dacă Dumnezeu este alături de noi și dacă suntem feriți de accidentări și alte ghinioane, cred că naționala actuală are valoarea și maturitatea necesară să câștige primul titlu olimpic din istorie, la sporturile de echipă, pentru România!
Alexandru Dedu, președinte FRH:
Sprijinul domnului Doldurea a fost foarte important. Datorită susținerii sale financiare, echipa a putut participa la mai multe turnee de pregătire sau competiții oficiale, contribuind astfel, în final, la performanța de la Campionatul Mondial din Moscova 2016. Ținând cont că această colaborare a fost un real succes, încununată cu două medalii suntem, bineînțeles, interesați să continuăm colaborarea cu un om care iubește handbalul.