MODIFICĂRILE CODULUI FISCAL, BENEFICE CLUBURILOR DE HANDBAL

 

Conform modificărilor Codului Fiscal, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2016, cluburile sportive beneficiază de importante facilități de natură fiscală, printre care mărirea plafonului pentru sponsorizări (de la 0,3% la 0,5%), scutirea de plata impozitelor pentru primele acordate la obținerea performanțelor internaționale, precum și scăderea TVA-ului de la 24% la 5% la biletele de intrare la manifestările sportive.

 

Articol modificat: Art. 25 (4) lit. i)

Implicații: Plafonul sponsorizărilor se ridică de la 0,3% la 0,5%, acestea putându-se reporta pe o perioadă de 7 ani. Practic, din 2016, societățile comerciale au posibilitatea să direcționeze mai mulți bani, prin sponsorizări, către handbal. Această modificare reprezintă o provocare pentru cluburi, care își pot atrage astfel surse de finanțare consistente și transparente prin dezvoltarea zonelor de marketing, comercial și comunicare.

Articol modificat: Art. 62 lit. w) 

Implicații: Cluburile care aspiră la participarea în competiții continentale, precum și cele care obțin participarea în aceste competiții, vor avea de acum posibilitatea de a oferi prime neimpozabile, pentru calificare și pentru participare. Astfel, pe de o parte, se încurajează performanța sportivă, atât la nivelul competițiilor interne, cât și în parcursul european al cluburilor românești, în același timp asigurându-se un cadru de impozitare în beneficiul cluburilor. 

Articole modificate: Art. 139 (2), Art. 140, Art. 146 - (6)

Implicații: Cluburile au obligația de a plăti 5 categorii de contribuții sociale platite individual și de angajator. În urma acestei modificări normative, în situația în care un club acordă salarii mai mari decât cuantumul «5 X  salariul mediu brut», două dintre aceste categorii de contribuții sociale pentru aceste salarii (asigurarea socială plătită individual, asigurarea socială plătită de angajator și asigurarea de sănătate plătită individual) vor fi plafonate in cuantumul «5 X salariul mediu brut». Se asigură astfel o relaxare fiscală pentru cluburile de handbal din România și, totodată, un beneficiu fiscal pentru cluburile care își respectă obligațiile de plată contractuale față de jucători și personalul tehnic.

Articol modificat: Art. 291 (3)

Implicații: Scăderea cotei TVA de la 24% la 5% pentru accesul la evenimente sportive vine atât în beneficiul cluburilor, care, în calitate de organizatori ai evenimentelor handbalistice vor putea obține surse de finanțare sporite, cât și în avantajul suporterilor, care vor putea beneficia de prețuri mai mici pentru biletele la partidele de handbal.