Agenția Națională Anti-Doping din România a emis un comunicat oficial cu privire la situația curentă privind corona virus și ce trebuie să știe sportivii despre tratamentele împotriva COVID-19 și reglementările anti-doping. Comunicatul a fost publicat pe siteul oficial al agenției - AICI.


În contextul actual, în care noul coronavirus atinge proporții pandemice, unii sportivi ar putea contracta COVID-19 și vor necesita tratament medicamentos și sprijin pe durata infecției. Doctorii pot recomanda diverse medicamente pe bază de prescripție sau care se comercializează la liber, fără rețetă, pentru a face față simptomelor.

Deși este util pentru sportivi să nu scape din vedere reglementările anti-doping în momentul în care primesc un tratament, prioritatea trebuie să fie întotdeauna ca sportivii să primească cea mai bună și promptă îngrijire în situațiile de urgență. Sportivii nu trebuie să respingă sau să amâne niciodată un tratament din cauza reglementărilor anti-doping; în schimb, ei ar trebui să se coordoneze cu ANAD după un tratament de urgență, pentru a-și asigura o scutire pentru uz terapeutic (SUT) retroactivă.

Găsiți mai jos câteva informații despre unele medicamente care le-ar putea fi prescrise sportivilor în cazul în care contractează COVID-19, precum și statutul anti-doping al fiecărui tratament.

Medicamente pentru răceală și gripă, comercializate fără rețetă

COVID-19 reprezintă o afecțiune respiratorie, iar medicii ar putea recomanda diferite produse comercializate fără rețetă, cum ar fi medicamentele de răceală și gripă, pentru a face față simptomelor.

Următoarele produse sunt medicamente uzuale, care sunt permise și în sport:

         – Salicilați, care cuprind aspirina (acid acetilsalicilic), salicilat de colină (Arthropan), salicilat de magneziu (Arthriten) și salicilat de sodiu (Scot-Tussin Original)

         – Acetaminofen (Tylenol)

         – Medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene, care cuprind ibuprofen (Advil), naproxen (Naprosyn, Aleve) și ketoprofen

Pseudoefedrina, un decongestionant și stimulent, este interzisă doar în competiție. Sportivii care nu participă la competiții pot folosi medicamente care conțin pseudoefedrină, fără a avea nevoie de o SUT.

Medicamente împotriva malariei

În prezent, se desfășoară un studiu clinic pentru a stabili dacă medicamentele împotriva malariei – chlorochina și hidroxichlorochina sunt eficiente în tratamentul COVID-19. Chlorochina și hidroxichlorochina sunt permise în sport. Totuși, eficacitatea lor în tratamentul COVID-19 nu a fost demonstrată încă.

Medicamente anti-virale

Remdesivir este un medicament folosit pentru a trata Ebola. Potrivit Institutului Milken, există cel puțin șapte studii clinice în desfășurare pentru a evalua eficacitatea medicamentului Remdesivir în tratamentul COVID-19. Remdesivir este o substanță permisă, însă, deoarece este administrată prin perfuzie intravenoasă, ar putea fi necesară o SUT, dacă perfuzia este efectuată în afara spitalului.

Kaletra (lopinavir și ritonavir)

Kaletra este indicat în asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta de 14 zile și peste,  infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-1).

În prezent, medicamentul face obiectul unui studiu clinic pentru tratamentul COVID-19, dar încă nu s-a demonstrat că este eficient.

Lopinavir și ritonavir sunt permise în sport.

Vaccinuri

În prezent, nu există un vaccin pentru COVID-19. Există un vaccin care se află în studii clinice pe oameni, iar Organizația Mondială a Sănătății coordonează toate eforturile care se fac pentru dezvoltarea altor vaccinuri.

Medicamente pentru astm

Astmul pare a fi un factor de risc asociat cu cazurile mai severe de coronavirus. Beta-2 agoniștii sunt prescriși adesea pentru a trata astmul, iar unele dintre cele mai comune medicamente prin inhalare sunt permise dacă sunt folosite în dozajul permis:

        – Salbutamol aerosoli – este permis sub 800 micrograme la 12 ore

        – Formoterol aerosoli – este permis sub 54 micrograme la 24 de ore

        – Salmeterol aerosoli – este permis sub 200 micrograme la 24 de ore

Toți ceilalți beta-2 agoniști sunt interziși. Dacă vi se prescrie un beta-2 agonist prin inhalare, vă rugăm să contactați ANAD pentru a afla dacă aveți nevoie de o SUT. 

Glucocorticosteroizii prin inhalare sunt permiși și pot fi folosiți oricând, fără a avea nevoie de o SUT.

Alte medicamente experimentale

Există un număr de alte medicamente împotriva artritei și bazate pe anticorpi, care se află în studiu în ce privește tratametul pentru COVID-19. ANAD va analiza statutul anti-doping al acestor medicamente de îndată ce devin disponibile.

Medicamente alternative și suplimente alimentare

Pe internet circulă foarte multe informații false cu tratamente alternative, vaccinuri și tratamente cu produse frauduloase pentru coronavirus.

Produsele frauduloase privind COVID-19 pot îmbrăca diferite forme, inclusiv suplimente alimentare sau alte alimente, precum și produse care se pretinde a fi teste, aparatură medicală sau vaccinuri.

Așa cum am făcut mereu, ANAD recomandă ca sportivii care aleg să folosească suplimente alimentare să folosească doar produsele certificate, pentru a reduce riscurile.