- ACASA
- FRH
- STIRI
- COMPETITII
- LOTURI
- DEZVOLTARE
- CONTACT
- BILETE
- ACREDITARI
Comunicari Consiliul de Administratie, Miercuri, 25 iunie 2025
TweetPROCES VERBAL
Nr. 229 / 25.06.2025
Participă (online): DIN Constantin, DINU Sorin, ARMANU Gabriel, BOCAN Mihail, CABA Răzvan, CÎRLIGEANU Alin, COSMAN Adrian, Costea Liana, GHERVAN Petru, JOIȚA Marian, MAROCICO Marius, MIHĂILĂ Paul, SÂSÂEAC Flaviu, POTORA Cristian, STĂNESCU Rudi, TADICI Gheorghe.
Absenți:
Participă fără drept de vot: LUCA Nicolae – Secretar General
Se efectuează prezența și se constată faptul că sunt prezenți 16 din cei 16 membri ai Consiliului de Administrație, prin urmare hotărârile votate în ședință vor fi statutare.
Se supune la vot ordinea de zi și este votată în unanimitate, 16 din 16 voturi.
ORDINEA DE ZI
Punctul 1: Validarea hotărârilor Comitetului Director din 28.05.2025 (Anexa 1)
Pentru: 16 voturi
Împotrivă:0
Punctul 2 Validarea hotărârilor Comitetului Director din 12.06.2025 (Anexa 2)
Pentru: 16 voturi
Împotrivă:0
Punctul 3 Adoptarea de regulamente privind activitatea handbalistică a F.R.H. după cum urmează:
a. Regulamentul Diviziei A Feminin 2025 - 2026 (Anexa 3)
Se sugerează ca pentru acest campionat să se aplice criteriile geografice în așa fel încât să se facă economii și să se încurajeze participarea în Divizia A iar sistemul să fie unul cu tur, retur și turneu final (play-off). Asta în cazul jocurilor desfășurate în 3 serii.
Pentru a putea fi aplicate aceste propuneri, se inserează în regulament prevederea ca: dacă numărul echipelor înscrise va fi mai mic de 20 echipe sistemul de desfășurare va fi cu 2 serii iar dacă numărul echipelor înscrise va fi mai mare de 20 echipe sistemul de desfășurare va fi cu 3 serii. Jocurile se vor desfășura numai în sală, sistemul fiind Tur–Retur Play Off Promovare si Play Out pentru 2 serii şi 3 serii iar echipele care nu au drept de promovare vor avea de jucat un tur de campionat sistem turnee.( în funcţie de numărul de echipe înscrise vor fi organizate 1 sau 2 turnee).
Deoarece sunt multe propuneri legate de modul de desfășurare a campionatului Diviziei A, se ajunge la concluzia că actualul regulament nu poate fi votat în ședința de astăzi. Ca atare, cei doi antrenori federali au misiunea de a colecta toate propunerile și vor propune un alt regulament – sistem competițional – pe care Consiliul de Administrație să il voteze în regim de urgență în așa fel încât la începutul sezonului competițional 2025 – 2026 să existe regulamente valabile.
Propunerea dlui Dinu de a elimina obligativitatea de a avea contracte de activitate sportivă la Divizia A cu sportivii nu a fost susținută.
Se vor introduce următoarele prevederi:
Rezultatul votului în ceea ce privește revizuirea actualului Regulament prin introducerea propunerilor de mai sus și votarea lor în regim de urgență, într-o altă ședință de CA ce va fi convocată fără respectarea termenului de 7 zile deoarece toți membrii CA au fost de acord cu această modalitate fortuită și de urgență:
Pentru: 16 voturi
Împotrivă: 0
b. Regulamentul Diviziei A Masculin 2025 - 2026 (Anexa 4)
Cele discutate la Regulamentul Diviziei A Feminin sunt valabile și în cazul celui pentru Masculin. Ca atare, ambele vor fi revizuite și repropuse votării.
c. Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Handbal (Anexa 6)
Se solicită intervenție pe art. 8.14 pentru modificarea acestuia prin introducerea următoarelor clarificări:
El se completează și în art. 41 din Regulamentul Disciplinar.
Prevederile de mai sus sunt valabile pentru toți posesorii de CAS-uri, participanți la activitatea sportivă și înregistrate la FRH.
Se supune la vot introducerea prevederilor sugerate mai sus:
Pentru: 15 voturi
Împotrivă: 1 vot
Art. 13.9 va avea inserată prevederea …”la terminarea sub orice formă a contractului din străinătate,”….
Art. 23.1 va avea inserată prevederea …”fără nici-o obligaţie a sportivului față de clubul posesor”…
Se supune la vot regulamentul privind statutul și transferul jucătorului de handbal:
Pentru: 15 voturi
Absenți: 1
d. Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Competițiilor Naționale de Handbal (Anexa 7)
La art. 14.1.1. se propune să se mențină ...”din aceeași localitate sau județ”.
Se supune la vot dacă se menține precizarea de mai sus în regulament sau se va elimina, rezultatul fiind de 10 voturi pentru menținere și 5 voturi pentru eliminare. A absentat 1 membru.
S-a eliminat lista cotizațiilor și taxelor de la art. 15.4, ea rămânând ca document separat pe site-ul FRH.
S-a cerut intervenție pe art. 20.3 solicitându-se ca un sportiv să poată să joace doar un singur joc pe zi. Deoarece au fost propuneri de menținere a formei actuale a regulamentului, se supune la vot câte jocuri pe zi poate să joace un sportiv iar rezultatul este de 10 voturi pentru un singur joc pe zi și 6 voturi pentru 2 jocuri pe zi.
Se actualizează art. 20.5 in sensul că 5 oficiali pot sta pe banca de rezervă.
Se introduce Art, 27.16 care prevede ca reprezentanții echipelor de ligă națională să prezinte tabelul cu echipele la masa oficialilor cu minim 75 de minute inainte de începerea jocului iar în cazul Diviziei A și celelalte competiții, cu minim 60 de minute înainte de începerea jocului. Nerespectarea acestei reguli reprezintă abatere disciplinară nesportivă.
Se supune la vot regulamentul privind organizarea și desfășurarea competițiilor naționale de handbal:
Pentru: 15 voturi
Absenți: 1
e. Regulamentul Comisiei de Disciplină (Anexa 8)
Se solicită introducerea prevederii nr. 8.14 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorului de Handbal în art. 41.1.
Se solicită introducerea în cazul sportivilor care revin din străinătate, o corelare cu art. 13.9 din Regulamentul pentru Statutul și Transferul Jucătorilor de Handbal. De asemenea, se solicită posibilitatea de acordare a sancțiunilor pentru juniorii IV care devin juniori III și in perioadă de timp, nu doar în etape, pentru a se evita așteptarea la care un junior IV ar fi supus în cazul in care competițiile acestuia sunt o dată sau de două ori pe an.
Se recomandă și introducerea reportării sancțiunii pentru sezonul următor, în cazul juniorilor care urcă la un nivel competițional superior.
La art. 96, pct. 3 se înlocuiește cuvântul ”Nerespectarea” cu ”refuzul” în cazul sancțiunilor aplicabile AJH-urilor, AMH-ului sau CJA. Tot aici, se propune diminuarea valorii de sancționare prevăzută la lit. b) de la 15.000 lei la 1.500 lei.
Sunt și păreri de menținere a sumei de 15.000, ca atare se supune la vot rezultatul fiiind de 11 voturi pentru menținerea valorii de 15.000 lei și 4 voturi pentru valoarea de 1.500 lei.
Se supune la vot Regulamentul Disciplinar:
Pentru: 12 voturi
Împotrivă: 3 voturi
Absenți: 1
f. Regulamentul Comisiei Centrale de Arbitri (Anexa 9)
Se solicită intervenție pe art. 10.10 în ceea ce privește modalitatea de testare a arbitrilor în sensul modificării felului în care se declară admiși sau respinși. Se propune ca în loc de sistemul actual, acela de a răspunde corect la 24 de întrebări din 30 câte conține chestionarul pentru a fi admis, să se folosească sistemul folosit de EHF/IHF. Baremul pentru a fi declarat admis va fi acela de a acumula 75% de răspunsuri corecte.
Se supune la vot propunerea de a folosi sistemul prin procente față de cel vechi, (respectiv 24 din 30) iar rezultatul este de 8 voturi pentru sistemul în procente și 7 voturi pentru menținerea sistemului clasic 24 din 30. A lipsit 1 membru.
Are loc o intervenție pe art. 10.9 în așa fel încât să nu existe situații neclare în ceea ce privește participarea lectorilor sau examinatorilor la cursurile de absolvire de arbitri și modul de decontarea al cheltuielilor, de aceea se introduce prevederea ”... in baza documentelor justificative” la sfârșitul articolului.
Se propune și reducerea valorilor pentru testarea fizică in cazul arbitrilor de ligă națională, pe categorii de vârstă, respectiv sub 35 de ani să aibă baremul de 9,5, pentru cei între 35 și 45 de ani barem 9.0 iar cei peste 45 de ani barem 8.5. Acestea sunt valori pentru masculin. La feminin aceste valori le propune scăzute cu un punct, respectiv, 8.5, 8,0 și 7.5.
Deoarece sunt păreri diferite și in această privință, se supune la vot propunerea Comisiei Centrale de Arbitri și cea venită din CA, rezultatul fiind de 8 voturi pentru propunerea CCA, respectiv 8,3 pentru feminin și 9.3 pentru masculin și 6 voturi pentru propunerea de fixa aceste baremuri la valorile de 8.0 feminin și 8.5 masculin. Au absentat 2 membrii.
Se supune la vot Regulamentul Comisiei Centrale de Arbitri:
Pentru: 11 voturi
Împotrivă: 1 vot
Absenți: 4
g. Regulamentul Comisiei Centrale de Observatori și Delegați (Anexa 10)
Se solicită intervenție pe art. 3 lit. e) și se propune eliminarea limitei de 5 ani pentru cei care doresc să devină observatori din rândul antrenorilor/profesorilor sau sportivilor care au activat în Liga Națională cum de altfel cineva care a activat în Divizia A ca antrenor chiar mai mult de 5 ani, nu poate deveni observator. Se propune o perioadă de mentorat pentru observatori în cazul acelor tineri care și-ar încheia cariera mai devreme și ar dori să devină observatori sau delegați.
Se supune la vot această propunere și rezultatul este de 7 voturi pentru menținere la 5 voturi pentru scoaterea limitei de 5 ani ca și condiție. Au absentat 4 membri.
Se introduce la art. 3, capitolul pentru delegați, lit d) posibilitatea ca și foștii sportivi de echipă națională, indiferent cât au activat la lot sau în liga națională, să poată participa la examenul pentru a deveni delegat, oferindu-se astfel posibilitatea ca ulterior, odată cu experiența, să poată accede in corpul de observatori. Prevederea aceasta este actualizată și la art. 11, lit c) pentru delegați.
Prevederile legate de concursul observatorilor și delegaților de la Art. 11 sunt corelate cu procedura de examinare folosită la arbitri.
Se introduce punctul 3 la art. 11 cu precizarea: Pentru participarea la examenele de observator și delegat, candidații trebuie să prezinte dovada că participă la activitatea handbalistică a AJH/AMH din județul de proveniență sau este membru al unui organism dintre cele ca FRH, EHF, IHF. și dovada achitării cotizației anuale.
Art. 13, aliniat ultim care prevedea că: Neparticiparea sau neîndeplinirea baremului fixat la testare anulează dreptul de a fi delegat la jocurile din campionatele naționale a fost dezbătut iar părerile au fost împărțite. Ca atare, se supune la vot această propunere și rezultatul este de 4 voturi pentru menținere la 10 voturi pentru scoaterea prevederii legată anularea dreptului de a fi delegat la jocurile din campionatele naționale. Au absentat 2 membri.
Se supune la vot Regulamentul CCOD:
Pentru: 14 voturi
Absenți: 2
Punctul 4. Aprobarea listei de taxe și cotizații valabilă pentru sezonul competițional 2025-2026 (Anexa 11)
Se precizează faptul că taxa de participare în cazul echipelor de ligă națională – masculin și feminin - este calculată în funcție de numărul de jocuri, valoarea unui meci fiind de 8.000 lei, plătibilă de echipa gazdă. În funcție de numărul de echipe înscrise/retrase, taxa de participare va fi calculată corespunzător numărului de jocuri la care s-a participat. În cazul în care suma încasată este mai mare decât numărul de jocuri la care o echipă a participat, banii se restituie în așa fel încât media pe meci să fie de 8.000 lei/joc.
Se introduce prevederea că o întârziere nu poate depăși 14 zile. După această perioadă, cazul este predat Comisiei de Disciplină pentru aplicarea de sancțiuni, în special neprogramarea la joc.
Se supune la vot punctul 4:
Pentru: 13 voturi
Absenți: 3
Pct. 5 / 5.1. Afilierea provizorie a Asociația Sportivă Clubul Handbal Municipal Mangalia (Anexa 12)
Nu s-a mai supus la vot, a fost votată într-o ședință anterioară.
5.2. Afilierea provizorie a Asociației Județene de Handbal Alba (Anexa 13)
Pentru: 13 voturi
Absenți: 3
5.3. Afilierea provizorie a Asociației Club Sportiv Handbal Carmen Amariei (Anexa 15)
Pentru: 13 voturi
Absenți: 3
5.4. Aprobarea Statului AJH Brasov (Anexa 16)
Pentru: 13 voturi
Absenți: 3
5.5. Afilierea provizorie a Asociației Club Sportiv Sarmis București
Pentru: 13 voturi
Absenți: 3
Pct. 6 Diverse.
6.1. Aprobarea listei cu prețurile de închiriere a sălii Lucian Grigorescu începând cu sezonul competițional 2025-2026. (Anexa 14)
Pentru: 13 voturi
Absenți: 3
6.2. Clarificări privind noțiunea de ”protocol de colaborare” și aprobarea unui draft unitar în acest sens.
S-a prezentat motivul pentru care s-au cerut explicații pe marginea protocolului de colaborare dar s-a și propus, totodată, ca echipele de ligă națională să investească în echipele de juniori minim 15.000 euro anual, pentru susținerea reală a acestora.
După prezentarea unui model-cadru de luat în calcul atunci când se încheie un protocol, pe lângă lucrurile obligatorii pe care trebuie să le conțină acesta, se hotărăște ca începând cu sezonul 2025-2026, protocolul să conțină în mod expres obligativitatea pentru clubul de ligă națională de a investi minim 15.000 euro în clubul de juniori.
Se supune la vot această propunere.
Pentru: 11 voturi
Împotrivă: 2 voturi
Absenți: 3
6.3. Informare privind stadiul înregistrării la Tribunalul București a modificărilor aduse la actul constitutiv al FRH prin Hotărârea Adunării Generale din 28.04.2025, în ceea ce privește înregistrarea structurilor afiliate în perioada 2022-2025.
Secretarul general al federației a informat consiliul despre faptul că documentele aferente ultimei Adunări Generale au fost semnate și înaintate către Agenția Națională pentru Sport în vederea obținerii avizului necesar depunerii de modificări la Tribunalul București. Se așteaptă acel aviz.
6.4. Reorganizarea comisiei de atribuire a turneelor semifinale și finale (pentru juniori și seniori) și aprobarea criteriilor de atribuire a organizării acestor turnee.
S-a prezentat motivul pentru care a propus reorganizarea comisiei de atribuire a turneelor și a sugerat ca din aceasta să facă parte și un coleg din CA. Mai mult, pentru transparență și funcționalitate, sugerează să fie folosită o singură adresă de email pe care să se primească ofertele din partea cluburilor. Se solicită să se arate ofertele pentru organizare celor două turnee Final4 Supercupa Românei de la Bistrița din 21-22 respectiv 23-24 august 2025 deoarece se consideră că în cazul ofertei pentru feminin nu au fost îndeplinite toate condițiile minime.
Se explică faptul că a fost o singură ofertă, cea de la Bistrița și în atare condiții, atâta timp cât cele oferite sunt în avantajul echipelor participante, nu au fost discuții privind organizarea și participarea celor 3 cluburi de handbal feminin.
Pentru sezonul următor va fi înființată o altă comisie, cu altă componență. Discuțiile despre cine va face parte din ea vor fi reluate atunci, când se va forma.
6.5. Reglementarea procedurii de depunctare in cazul neachitării sumelor stabilite prin hotărâri definitive.
Acest punct s-a implementat atunci când s-au votat regulamentele anterioare.
6.6. Discutarea și aprobarea propunerii de refacere a grilei de jocuri ale Ligilor Naționale – feminin și masculin – în urma comunicărilor oficiale privind neînscrierea în competiție a unor cluburi, cu reconfigurarea etapelor conform calendarului competițional aprobat.
Secretarul general a prezentat situația echipelor care si-au exprimat intenția de înscriere în Liga națională din care rezultă faptul că la feminin ar putea fi vorba de o singură echipă care nu s-ar înscrie (CJ Prahova) dar la masculin CSO Teutonii Ghimbav a declinat invitația, CSM Oradea a declinat invitația iar in ceea ce privește pe CSM Focșani se așteaptă încă o confirmare, până la 01 iulie 2025.
In cazul în care ligile vor avea configurări cu mai puțin de 12 echipe, atunci se va gândi un alt sistem competițional. În cazul în care se retrage o singură echipă și campionatul trebuie să se desfășoare cu 13 echipe, atunci nu se schimbă nimic și nici țintarul nu va fi schimbat / retras la sorți.
Se constată că în cazul în care liga se va desfășura cu 11 echipe, atunci multe vor fi regândite, inclusiv retrogradarea plus tragerea din nou la sorți a țintarului. Nu se va cere acordul cluburilor pentru refacerea țintarului.
Se convine ca totuși Consiliul de Administrație să decidă ce se va întâmpla cu ligile după data de 01.07.2025.
6.7 Aprobarea hotărârilor din ședința Comitetului Director din data de 24.06.2025. (Anexa 16)
S-a reamintit CA-ului că ultimul punct din ședința de Comitet Director din 24.06.2025 are legătură cu alocarea turneului Final 4 Supercupa Românei la Bistrița.
S-a intrebat cum se procedează atunci când se votează loturile lărgite de 35, câte merg apoi în pregătire și câte la competiție. Se răspunde că din cele 35 persoane înscrise în tabel, vor merge în pregătire 22 iar la competiție 16, poate 18. Acea listă de 35 este solicitată de EHF iar schimbările se vor face exclusiv din acea listă.
Ca informare, secretarul general a anunțat faptul că formularul de convocare la lotul național a fost adaptat cu instrucțiuni privind decontarea transportului la lot, așa cum s-a stabilit la Adunarea Generală.
Se supune la vot punctul 6.7:
Pentru: 8 voturi
Împotrivă: 1 vot
Absenți: 7
6.8 Validarea listei cu arbitrii internaționali pentru sezonul competițional 2025 – 2026.
Având în vedere solicitarea EHF privind confirmarea/ infirmarea arbitrilor EHF, s-a procedat în conformitate cu dispozițiile art. 8.15 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei Centrale de Arbitri la trimiterea spre aprobarea Consiliului de Administrație a listei cu arbitri internaționali după cum urmează:
Lovin Cristina / Stancu Simona Raluca |
(IHF, EHF) |
Pirvu Mihai Marian / Potirniche Radu Mihai |
(IHF, EHF) |
Cazan Ionut Marian / Suliman Gesur |
(EHF) |
Manea Doru / Iliescu Radu |
(EHF) |
Murariu Georgiana / Paraschiv Mihaela |
(EHF) |
Stark Bogdan Nicolae / Stefan Romeo Mihai |
(EHF) |
Se supune la vot punctul 6.8:
Pentru: 9 voturi
Absenți: 7