Anunț examen observatori sezon 2024-2025 (Update la comunicatul din 29.05.2024)

Comunicari Comisia Centrala de Observatori si Delegati, Sâmbãtã, 06 iulie 2024


Federația Română de Handbal, prin Comisia Centrală de Observatori și Delegați, va organiza în perioada 26-28.07.2024 Consfătuirea anuală a persoanelor care doresc să dobândească calitatea de observator pentru sezonul competițional 2024-2025. În cadrul acestei consfătuiri se va susține examenul anual.

În vederea participării la consfătuirea și examenul observatorilor, candidații trebuie să îndeplinească următoarele cerințe (conform Regulamentului de organizare si funcționare a CCOD a FRH):

Regulament de organizare și funcționare al Comisiei Centrale de Observatori și Delegați:

Articolul 3

   Din Comisia Centrală de Observatori și Delegați pot face parte acele persoane care au abilități în domeniu, cunoscuți ca având un comportament bazat pe bună credință, corectitudine, integritate morală si profesională, ce sunt selecționați și testați și care au promovat examenul anual la începutul sezonului Ligii Naționale de handbal, persoane ce provin din rândul: pentru observatori

a) foștilor arbitri internaționali sau divizionari, care au activat în liga națională;

b) foștilor antrenori care posedă carnet categoria I (antrenor maestru) sau Master    

Coach și care au activat minim 5 sezoane în Liga Națională;

c) foștilor sportivi care au activat minim 5 sezoane în Liga Națională;

d) observatorilor care au activat minim 5 sezoane în Liga Națională.

Articolul 11.

 1. În vederea participării la examenul pentru funcția de observator, candidații trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

a) Orice cetățean cu domiciliul stabil în România (vorbitor de lb engleză sau română);

b) foști arbitri internaționali sau divizionari;

c) Participarea efectivă pentru minim 5 ani la Liga Națională ca antrenor maestru sau Master Coach, sportiv de performanță sau observator.

d) Să prezinte un CV handbalistic la zi;

e) Să nu fie sub relații contractuale de muncă sau de altă natură cu un club sportiv (handbal) afiliat la FRH. ce își desfășoară activitatea la același nivel competițional național, sau să fie implicat sub orice formă în conducerea unei echipe de handbal din același eșalon competițional. Dacă, ulterior promovării examenului, un observator intră în relații contractuale de muncă sau de altă natură cu un club sportiv (handbal), acestuia i se ridică în mod automat dreptul de a oficia jocuri la nivelul competițional respectiv.

f) Să nu aibă cazier judiciar cu excepția infracțiunilor săvârșite din culpă, acesta urmând a fi prezentat la începutul fiecărui sezon competițional, împreună cu celelalte documente solicitate

g) Să nu fi suferit în timpul activității de sportiv, antrenor, conducător, arbitru, observator, delegat, persoană oficială, o sancțiune de excludere din viața sportivă, antrenorat, arbitraj/observator

h) Să nu depășească vârsta de 55 de ani la prima candidatură pentru ocuparea unui post de observator / delegat și cea de 70 pentru examenul din anul respectiv. PRECIZARE: dacă la data examenului candidatul a împlinit vârsta de 70 de ani, acesta nu este eligibil pentru a participa la examen.

Comisia Centrală de Observatori și Delegați alcătuiește și supune spre aprobare conducerii F.R.H., lista cu persoanele abilitate a fi invitate să susțină examenul anual pentru dobândirea calității de observator al F.R.H.

Se declară admis și se atestă ca observator pentru sezonul respectiv, candidatul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

1) are dosarul complet din punct de vedere al condițiilor de înscriere la concurs;

2) a demonstrat cunoștințe de operare a raportului de joc online și completarea corectă a documentelor ce se întocmesc după joc;

3) a obținut minim 24 de puncte (din 30 posibile) la examenul anual. Durata examenului fiind de 45 de minute.

 

 Ei trebuie sa fie apți din punct de vedere medical, prezentând un aviz medical de la o instituție sanitară abilitată, având înscrisă perioada de valabilitate, ștampila instituției și parafa medicului (depusă la data prezentării la consfătuire).

  • BIBLIOGRAFIE

Regulamentele aflate în vigoare la data susținerii examenului, precum:

- Regulamentul de Organizare și Funcționare al CCOD;

- Regulamentul IHF al jocului de handbal, ed. iulie 2022;

- Catalog Întrebări din Regulamentul IHF al jocului de handbal ed. a-III-a;

- Prevederile Legii 4/2008, privind prevenirea și combaterea violenței la competițiile sportive, modificată și completată de Legea nr.10, din 06.01.2012;

- Regulament desfășurare Liga Naționala, M+F;

- Regulament desfășurare Cupa României;

- Regulament desfășurare Supercupa României;

- Regulament desfășurare Divizia A, M+F;

- Regulament desfășurare Campionate Naționale de Juniori I –IV, M+F;

- Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Competițiilor Naționale de Handbal;

- Caiet de sarcini Media – Marketing.

Înscriere/ depunerea documentelor:

 Persoanele care doresc să participe la examenul anual pentru dobândirea calității de observator (sezonul competițional 2024/2025) trebuie să transmită documentele solicitate până la data de 12.07.2024, ora: 19:00, la adresele de e-mail: ccod@frh.ro și nicolae.luca@frh.ro.

- Cerere olografă transmisă la adresele de e-mail sus menționate, iar originalul se va depune la data prezentării la consfătuire;

- CV handbalistic la zi pentru toate persoanele înscrise transmis la adresele de e-mail sus menționate;

- Fisa Individuală a Observatorului; completată și semnată, transmisă la adresele de e-mail sus menționate, iar originalul prezentat la consfătuire;

- Carte Identitate copie transmisă la adresele de e-mail sus menționate și originalul prezentat la consfătuire;

- Cazier judiciar pentru toate persoanele înscrise, după promovarea examenului.

NOTĂ: Informațiile cu privire la locul de desfășurare, precum și la program se vor comunica în timp util.

Nota: pe perioada cursului si la susținerea examenului, se impune dress code: minim 2 tricouri polo - unul alb, unul albastru - marca sponsorului tehnic Kempa.