Spania a câștigat prima ediție a Trofeului Carpați pentru Juniori

Naționala sub 19 ani a Spaniei a învins duminică reprezentativa similară a României, scor 35-26 (17-14), în Sala Polivalentă din Călărași, în ultimul meci de la Trofeul Carpați, reușind astfel să își adjudece primul loc cu punctaj maxim.

Golgheterul turneului a fost Ahmed Jalal (Bahrain), cu 31 goluri. Cel mai bun portar al turneului a fost desemnat Ramirez Santana (Spania), iar cel mai valoros jucător al Trofeului Carpați Juniori a fost ales Tarrafeta Serrano (Spania).

Clasament și rezultate:
1. Spania 6 puncte (103-75)
2. Bahrain 4 puncte (79-85)
3. România 2 puncte (84-91)
4. Austria 0 puncte (75-86)

Ziua I: România-Bahrain 27-28 și Spania - Austria 30-23
Ziua II: România-Austria 31-28 și Spania - Bahrain 34-26
Ziua III: Bahrain-Austria 25-24 și România-Spania 26-35

"A fost un test foarte bun deoarece am putut vedea la ce nivel ne aflăm în compania unor adversari puternici. Spania este în prima urnă valorică și ne-am putea întâlni la Campionatul European de anul viitor. Bahrain-ul a fost surpriza competiției, au etalat un handbal foarte bun, iar Austria a evoluat cu determinare în toate meciurile. Deși nu am avut rezultatele dorite, per ansamblu au fost meciuri utile de verificare. S-a văzut diferența de mentalitate dintre noi și Spania, dar sperăm să progresăm și să ne luăm revanșa chiar la Europene", a punctat pivotul Daniel Susanu (HC Dobrogea Sud), căpitanul tricolorilor.

A fost ultimul turneu internațional pentru generația '98-99 înainte de trecerea la tineret. România este calificată la CE sub 20 ani din 2018. De altfel, noul selecționer Sandu Iacob i-a urmărit la lucru pe viitori săi elevi. Fost jucător în Spania,  Alexandru Dedu le-a înmânat cupa ibericilor. Președintele FRH consideră că Trofeul Carpați a fost un test reușit pentru actuala generație, care are ca obiectiv calificarea la JO 2024.

"Spania a câștigat deoarece în acest moment ne este superioară din punct de veder al științei jocului.  Sunt capitole la care suntem încă deficitari. Avem un an la dispoziție pentru a pregăti cu această generație Campionatul European de tineret. Cred că suntem undeva pe la jumătatea continentului ca valoare, dar uite că ne-a surprins Bahrain-ul. E o dovadă că a început să se joace handbal de top în toată lumea și trebuie să conștientizăm rapid acest lucru. Avem câțiva jucători talentați cu potențial, dar în mod realist ei ar putea face din naționala de seniori abia în următorul ciclu olimpic".