Selecționerul Martin Ambros spune că prezența naționalei feminine la toate cele 22 ediții ale Campionatului Mondial (România este singura națiune din lume cu acest record) nu trebuie să reprezinte o presiune pentru tricolore în perspectiva barajului cu Austria, ci doar un prilej de mândrie.

Naționala de handbal feminin a României a intrat în linie dreaptă la Oradea cu pregătirile pentru barajul cu Austria (9 iunie prima mansa, 13 iunie returul) pentru Campionatul Mondial din Germania (1-17 decembrie). După două meciuri amicale la Debrecen, naționala a revenit duminică la Oradea. “Acest meci este esenţial pentru noi, calificarea este foarte importantă deoarece, conform strategiei pe termen lung pe care o avem, vrem să participăm la cât mai multe turnee finale, iar acest Campionat Mondial reprezintă o experienţă foarte bună pentru noi, atât pentru prezent cât şi pentru viitor”, afirmă selecţionerul Martin Ambros.

Szűcs va avea galerie la meciul cu Austria

Partida cu Austria va avea o însemnătate specială pentru Gabriella Szűcs. Stâlpul defensivei tricolore este născuta chiar la Oradea. Tatăl ei, Sándor Szűcs a jucat fotbal în prima ligă în anii 80 pentru FC Bihor, înainte de a emigra in Ungaria. "Mă bucur enorm, este foarte frumos să joc în oraşul în care m-am născut, mai ales că acum vor fi în tribună familia şi prietenii mei de acasă”, spune interul României.

Concentrare maximă în sânul naționalei

Deși România pornește ca favorită certă la casele de pariuri în dubla cu Austria, staff-ul tehnic și jucătoarele spun că vor aborda cu maximă determinare și concentrare dubla manșă. "Nu poate fi vorba de favorite, sunt două echipe bune care luptă pentru același scop. Ținând cont că suntem la final de sezon și multe jucătoare sunt obosite sau cu accidentări, cel mai important este să ne simțim ok  pe teren, să fim conectați la miza partidei și să începem bine primul meci", afirmă Martin Ambros.

Similar, şi Gabriella Szűcs este de părere că “trebuie să intrăm foarte concentrate, mai ales în apărare, pentru a ne uşura fazele de atac; nu poate fi vorba că suntem favorite, trebuie să fim pozitive şi motivate din primul până în ultimul minut”.

Ambros: “Este important pentru naţională să vină forţe proaspete”

După retragerea unor veterane ca Paula Ungureanu și Oana Manea, în lotul convocat de selecționerul Martin Ambros și-au făcut apariția și câteva jucătoare tinere sau aflate în premieră la echipa națională (pivotul Florentina Craiu are 21 ani , este campioană mondială junioare 2014 și medaliată cu bronz la CM tineret 2016). "Sunt încântat pentru că văd cât de mult îşi doresc şi e foarte important pentru naţională să vină forţe proaspete, acestea au şansa să devină pe parcurs părţi importante din echipă şi să joace meciuri importante; încet, încet le integrăm cât mai bine şi pe jucătoarele tinere”.

Un plus important în dubla cu Austria este revenirea în lot a Valentinei Ardean Elisei, căpitanul tradițional al echipei, după o accidentare care a ţinut-o mai mult de jumătate de an departe de terenul de joc (ruptură a ligamentelor încrucișate pe 30 septembrie 2016). La 35 ani, Valentina Ardean Elisei va juca primul meci sub tricolor după JO 2016.

România este singură naţiune prezentă la toate cele 22 ediţii ale Campionatului Mondial de până acum, iar actuala generație vrea să mai bifeze o nouă bornă. “Este o onoare pentru mine şi pentru echipă să menţinem acest record, să păstrăm tradiția calificărilor consecutive. Nu cred că acest lucru este o presiune, ci mai degrabă o motivaţie în plus pentru a juca la cea mai importantă competiție din lume", spune Martin Ambros.

"Cred că putem obține rezultate din ce în ce mai bune. Această echipă merită chiar o nouă medalie la turneul final de Campionat Mondial!", a concluzionat Gabriella Szűcs.

LOTUL ROMÂNIEI
Portari: Denisa Dedu, Iulia Dumanska
Extreme stânga: Valentina Elisei Ardean, Nicoleta Dincă
Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Bianca Bazaliu
Centrii: Cristina Laslo, Andreea Pricopi, Mădălina Zamfirescu
Interi dreapta: Ana Maria Drăguţ, Laura Popa, Gabriella Szűcs
Extreme dreapta: Aneta Udriştoiu, Laura Chiper
Pivoţi: Crina Pintea, Cyntia Tomescu, Florentina Craiu

Cum puteți achiziționa bilete:

Biletele pentru meciul cu Austria s-au pus deja în vânzare online pe eventim.ro (http://www.eventim.ro/ro/bilete/handbal-feminin-romania-austria-oradea-sala-sporturilor-arena-antonio-alexe-971148/performance.html)

Ele se pot achiziționa și în ziua meciului de la sală. Preţul unui bilet este de 30 de lei pentru categoria I, respectiv 20 de lei pentru categoria II. FRH vă lansează provocarea de a transforma Sala Antonio Alexe într-un mare tricolor și să veniți îmbrăcați în roșu, galben sau albastru la meciul contra Austriei.