Ciclul olimpic 2012-2016 se apropie de final si de bilanț. Olimpiada este momentul culminant al acestei perioade de patru ani, iar FRH consideră că abordarea situației în ansamblu este cea mai corectă și constructivă atitudine.

Din punct de vedere tehnic, Olimpiada înseamnă pentru handbalul românesc următoarele:

• Atingerea obiectivului de calificare după câștigarea turneului preolimpic în martie 2016 și victoria contra unei echipe puternice precum Danemarca
• Victorii în fața naționalei Spaniei și a celei din Muntenegru
• Înfrângeri în fața Angolei, a Norvegiei și a Braziliei
• Locul 9 în clasamentul final, mai puțin decât speram, dar o poziție pe care o vom gestiona în așa fel încât să-i învățăm lecția și să ne fie de folos în următorul ciclu olimpic.

Performanța sportivă se obține din trei ingrediente: muncă, talent și onestitate. Sistemul de handbal românesc este, cu siguranță, în măsură să le furnizeze pe toate trei. Argumentele noastre sunt chiar rezultatele din ultima perioadă:

Feminin
Medalie de bronz la Campionatul Mondial 2015
Medalie de aur la Campionatul Mondial Junioare 2014
Medalie de bronz la Campionatul Mondial de Tineret 2016
Medalie de argint la Campionatul Mondial Universitar 2016
Calificare după opt ani la Jocurile Olimpice 2016

Masculin
Medalie de aur la Campionatul Mondial Universitar 2016
Calificare după 10 ani la Campionatul Mondial tineret in 2015

Credem în dinamica pozitivă și constantă în pregătirea actualei generații și a celor care urmează. Handbalul este un sport de echipă, iar Federația Română de Handbal crede că în momentele de triumf, dar și în cele mai dificile, trebuie să gândim ca o echipă. Avem încredere în jucătoarele din lotul național și în staff-ul condus de antrenorul Tomas Ryde și le mulțumim pentru dedicație și efort.

 
"Tomas Ryde va rămâne, cu siguranță, antrenorul Naționalei feminine şi la Campionatul European din decembrie. Contractul său expiră pe 31 decembrie 2016. Am deplină încredere nu doar în Tomas, ci în toți cei 9 membri ai staff-ului tehnic.
În ceea ce priveşte procesul de selecție în echipa națională, acesta este unul natural, iar elementul cel mai important este selecția făcută pe criteriul valorii. Trebuie să avem un nucleu de echipă solid, cu experiență, dar, în acelaşi timp, există şi jucătoare tinere care pot aspira la echipa națională şi depinde doar de ele să ajungă acolo şi să se integreze în acest nucleu", a declarat Alexandru Dedu, preşedintele Federației Române de Handbal.

Le mulțumim, de asemenea, suporterilor care ne-au susținut și pe care putem conta că vor fi alături de noi. Handbalul românesc are un drum deschis în față, iar, în privința traseului olimpic, următoarea destinație este Tokyo 2020, atât pentru echipa feminină, cât şi pentru cea masculină.

Federația Română de Handbal
Președinte
Alexandru Dedu