"GHEORGHE GRUIA A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ

 

Federația Română de Handbal anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a lui Gheorghe Gruia, unul dintre jucătorii de legendă ai handbalului românesc. Gheorghe Gruia a încetat din viață la puțin timp după împlinirea vârstei de 75 de ani, în țara sa adoptivă, Mexic.

Gheorghe Gruia este un simbol al handbalului nu doar din România, ci de pe întrega planetă. În 1992, el a fost numit ”cel mai bun jucător al tuturor timpurilor” de către Federația Internațională de Handbal. Distincția completat o carieră unică a unui jucător carea fost supranumit ”mâna de aur” a handbalului românesc. 

Gheorghe Gruia este câștigător a două titluri mondiale, în 1964 și 1970, dar și a unei medalii de bronz la campionatul mondial din 1967. De asemenea, Gheorghe Gruia este medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972. În competițiile de club, Gheorghe Gruia a obținut cea mai înaltă distincție în 1968, campion al Europei cu Steaua. Alături de clubul militar căruia i-a dăruit întreaga carieră a cucerit nu mai puțin de opt titluri de campion. 

Titlurile și distincțiile unei cariere uriașe sunt, însă, doar o parte a poveștii pe care Gheorghe Gruia o spune despre handbalul românesc. Jucător dăruit cu un talent nemaivăzut, polisportiv de excepție, cu rezultate senzaționale în atletism, volei și handbal, Gheorghe Gruia a scris istorie în handbal după ce s-a apucat de acest sport la maturitate. De altfel la doi ani de la alegerea definitivă a handbalului, el a devenit campion mondial,

Gheorghe Gruia trăiește însă în memoria handbalului și a românilor prin puterea exemplului. Gruia estre jucătorul care nu a fost împiedicat de nimic să apere culorile României și ale clubului. Modul exemplar și profesionalismul său au marcat generații de tineri handbaliști care i-au dus povestea mai departe.

"Cu povestile despre Gheorghe Gruia am crescut. Nu l-am vazut jucand decat pe vechile inregistrari dar cele auzite despre el mi-au marcat adolescenta si tineretea. Mai tarziu cand l-am cunoscut, povestile au palit. Rar mi-a fost dat sa vad om mai viu, mai ager si spiritual. A plecat dintre noi de doua ori. Prima oara cand a ales Mexicul si a lasat un gol in Familia Handbalului Romanesc. Dar legenda a crescut! A doua oara, astazi, a plecat dintre noi de tot! Dumnezau sa-l ierte! Ramai vesnic in memoria noastra, Nea Gurita!"

Alexandru Dedu - Președinte FRH

În luna ianuarie, în cadrul unei ceremonii speciale la meciul România – Finlanda de la Baia Mare, FRH va retrage definitiv tricoul cu numărul 10 din naționala României.

FRH transmite condoleanțe familiei îndurerate. Îi mulțumim lui Gheorghe Gruia pentru tot ceea ce a făcut pentru România. Imaginea sa va fi mereu alături de noi. Dumnezeu să-l odihnească!