Nationala feminina s-a calificat la Mondiale!

Romania si-a asigurat prezenta la Campionatul Mondial 2015 din Danemarca, desi a fost invinsa sambata de Serbia cu scorul de 28-24 (11-12), la Cluj-Napoca, in returul barajului de calificare. In mansa tur, tricolorele antrenate de suedezul Tomas Ryde au invins, la Kraljevo, cu scorul de 32-26 (17-13), astfel incat, cu scorul general de 56-54 obtin calificarea la turneul final.

In fata a 7200 spectatori, in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca au evoluat echipele:

Romania:Denisa Dedu, Ionica Munteanu — Camelia Hotea, Adriana Nechita (2 goluri), Cristina Neagu (7), Aurelia Bradeanu (2), Gabriela Perianu, Valentina Ardean Elisei (2), Oana Manea (2), Gabriela Preda, Melinda Geiger (3), Eliza Buceschi (4), Florina Chintoan (1), Patricia Vizitiu (1), Laura Chiper si Madalina Zamfirescu.

Serbia: Jovana Risovic, Ana Kacarevic — Sanja Radosavljevic (1), Katarina Krpez (2), Jelena Popovic (3), Tamara Zarkovic, Jelena Agbaba, Jelena Zivkovic (6), Ivana Prijovic, Andzela Janjusevic, Sanja Rajovic (6), Tamara Georgijev, Dijana Radojevic (2), Biljana Bandelier (1), Jovana Stoiljkovic (6) si Kristina Liscevic (1).

Au arbitrat danezii Leif Poulsen si Henrik Mortensen, iar delegat EHF a fost grecul Sotiris Migas.

MC-ul partidei a fost celebrul actor si cantaret Ioan Gyuri-Pascu, fost jucator de handbal in adolescenta. In pauza, generatia handbalistelor care au cucerit in Brazilia titlul mondial la tineret in 1995 şi antrenorii acestora, Dinu Cojocaru si Ioan Baban, au fost premiati de FR Handbal, la 20 de ani de la obtinerea performantei.

La meci au asistat mai multi fani cu dizabilitati, inclusiv cativa nevazatori. Acestia au primit din partea FRH mai multe produse promotionale in alfabetul braille. Dupa meci, Cristina Neagu&Co le-au oferit autografe si au realizat o sedinta foto impreuna.

Nationala Romaniei a participat la toate editiile Campionatului Mondial, incepand cu 1957 si are in palmares o medalie de aur si doua de argint in aceasta competitie, ultima fiind obtinută in 2005 (argint la CM din Rusia).

24 echipe la Mondiale

La turneul final din Danemarca (5-20 decembrie) vor evolua 24 de echipe, impartite in patru grupe a cate sase echipe, care vor evolua in orasele daneze Kolding, Herning, Fredriskhavn şi Naestve. Tragerea la sorti pentru stabilirea grupelor va avea loc pe 24 iunie in Danemarca.

La competitie vor participa:

-Brazilia (campioana mondiala), Danemarca (tara gazda), Norvegia (campioana europeana) si alte 2 echipe care vor primi wild-card de la IHF.

-Romania, Franta, Rusia, Olanda, Ungaria, Spania, Muntenegru, Polonia , Suedia (tari calificate in urma play-off-ului din Europa)

- Coreea de Sud, Japonia, China (Asia)

 - Cuba, Argentina, Puerto Rico (Pan America)

 - Tunisia, DR Congo, Angola (Africa)

- castigatoarea turneului de calificare dintre Australia, Congo, Kazahstan si Mexic.

Atmosfera si sarbatoarea calificarii

Conferinta de presa video: