Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal a decis să aloce organizarea Campionatului European de handbal feminin din 2026 Cehiei, Poloniei, României, Slovaciei și Turciei, într-o mișcare menită să ducă handbalul feminin de top pe cât mai multe piețe europene posibil.

După încheierea procesului de depunere a candidaturilor, cu termenul de 25 octombrie 2023, EHF a primit ofertele Turciei, precum și ofertele comune ale Cehiei/Poloniei și României/Slovaciei.

În lunile care au urmat, au avut loc evaluări ale diferitelor oferte, analize ale situației Tv și posibilelor audiențe, consultări cu federațiile interesate de găzduirea campionatului, precum și vizite inițiale la fața locului.

Cu informațiile disponibile, a fost făcută o mișcare comună, evidențiind avantajele fiecărei oferte și posibilitatea de a promova și mai mult handbalul în cele cinci țări, iar federațiile au fost de acord să organizeze împreună Campionatul European EHF Euro 2026 la handbal feminin, decizie care a fost confirmată joi de Comitetul Executiv.

Campionatul European EHF EURO 2026 este programat pentru perioada 3-20 decembrie 2026. Va fi cel de-al doilea Campionat European de handbal feminin la care vor participa 24 de echipe.

Runda preliminară se va desfășura cu câte o grupă în fiecare dintre următoarele orașe: Oradea, Cluj Napoca, Antalya, Brno, Katowice și Bratislava.

Grupele principale vor evolua la Cluj Napoca și Katowice. Orașul polonez Katowice, care a fost deja gazdă în cadrul EHF EURO 2016 la handbal masculin,  precum și la Campionatul Mondial IHF de handbal masculin din 2023, va primi echipele din weekendul final.

Sălile alese includ, printre altele, Spodek Arena din Katowice, cu o capacitate de 11,000 de spectatori, precum și BT Arena din Cluj Napoca, având o capacitate de 10,000 de locuri.

EHF EXEC a primit vara trecută mandatul de re-alocare a Campionatului European EHF EURO 2026 de handbal feminin, întrucât găzduirea acestuia în Rusia, organizatorul inițial al campionatului, nu este posibilă.

Odată luată decizia, cele mai bune echipe naționale de handbal feminin vor ajunge în unsprezece piețe europene în următorii ani.

Campionatul European EHF EURO 2024 (28 noiembrie – 15 decembrie) se joacă în Austria, Ungaria și Elveția, Campionatul European EHF EURO 2026 în țările menționate mai devreme, iar Campionatul European EHF EURO 2028 în Norvegia, Danemarca și Suedia.