Minaur Baia Mare si Energia Tg.Jiu sunt finalistele surpriza ale editiei din acest an ale Cupei Romaniei la handbal masculin.

In primul meci al turneului final-four de la Baia Mare, Minaur a invins dramatic 25-24 pe HCM Constanta, detinatoarea en-titre a trofeului.

Condusa cu 24-21 in minutul 56, formatia gazda a revenit fantastic pe final cu ajutorul celor 2000 de suporteri fanatici prezenti in Sala Lascar Pana. Eroul meciului a fost norvegianul Steffen Stevik, acesta marcand golul calificarii cu trei secunde inainte de ultimul fluier.

Minaur Baia Mare are astfel sansa maine sa castige primul trofeu important dupa o pauza de 16 ani. Baimarenii au cinci cupe ale Romaniei in palmares, cu una mai putin ca HCM Constanta. Anul trecut, marinarii castigau trofeul dupa o finala superba contra Stiintei Bacau, 45-44, dupa executarea a doua serii de lovituri de la 7 metri.

A fost un meci nebun, am jucat in fata celei mai inteligente si experimentate echipe din Romania. Sunt asadar foarte mandru de echipa mea, mai ales ca am avut probleme mari in flancul drept. Muresan a facut entorsa la glezna ieri, Sadoveac este si el out, iar Grasu a ajuns la spital in timpul meciului. Finala este foarte importanta pentru viitorul apropiat al clubului. Cand am inceput sezonul, nimeni nu se astepta sa ne batem pentru vreun trofeu in 2015. Daca vom castiga maine, ar fi un mare bonus pentru noi si pentru moralul baietilor - Lars Walther (antrenor Minaur Baia Mare).

Am avut emotii, stiam ca HCM Constanta este o echipe completa, cu multa experienta. Am luptat din greu, am avut si ceva noroc.  Cand am venit in Romania, primul obiectiv era o clasare in top cinci. Minaur a adus intra-adevar ceva straini de valoare, rolul nostru este sa transmitem din experienta international si jucatorilor autohtoni.  Constructia unei echipe este insa un proces pe termen mediu si lung, nu se face peste noapte –

Nikola Eklemovici – conducator de joc Minaur Baia Mare.

In meciul doi al zilei, Energia Lignitul Pandurii Târgu Jiu a furnizat marea surpriza a competitiei si a invins cu 24-23 pe HC Odorhei. Penultimii in clasament in campionat, gorjenii au facut un meci excelent in fata celor de la HC Odorhei, fruntasi ai Ligii Nationale cu 48 puncte alaturi de HCM Constanta. La fel ca in primul meci, echipa invinsa a condus cu trei goluri pe tabela cu cateva minute inainte de ultimul fluier.

Este o calificare pe care am muncit-o din greu. Este meritul total al baietilor pentru ca au crezut in sansa lor pana la final. Pentru unii este o surpriza mare, pentru noi este doar rodul pregatirii din ultima perioada. Ambele finaliste au consumat multa energie in primele meciuri. Va fi un meci dificil pentru noi si pentru ca suntem in postura de oaspeti. Nu avem insa nimic de pierdut, vom juca in fata unei sali arhipline. Acest lucru ne va motiva si ne dorim sa iesim cu fruntea sus din aceasta finala. –

Liviu Andries, antrenor Energia Tg.Jiu.

Finala Cupei Romaniei dintre Minaur Baia Mare si Energia Tg.Jiu se va desfasura duminica, de la ora 17.00, in sala Lascar Pana. Finala mica nu se va disputa dupa ce HCM Constanta s-a retras de la turneu in semn de protest fata de maniera de arbitraj, pe care oficialii campioanei au considerat-o potrivnica.