”Fotografiile noastre erau pe primele pagini ale ziarelor, care scriau, printre altele, despre: viteza, rezistența și ritmul scânteietor al handbalului nostru desăvârşit.”
E o frântură de poveste de acum 62 de ani. Atunci când visele unor tineri care se hrăneau cu pâine și lapte erau atât de mari, încât îi făceau să zboare.
Petre Ivănescu a fost unul dintre ei. În 1961, România mergea la Campionatul Mondial din Germania. A început cu o victorie și o înfrângere, un traseu considerat normal de specialiști. Tot ce a urmat a surprins pe toată lumea. Fragmentul de mai sus face parte dintr-un interviu pe care Petre Ivănescu, campion mondial de două ori cu acea echipă fabuloasă, l-a acordat ziarului Pro Sport în urmă cu câțiva ani. E turneul la care căpitanul român a devenit golgeter.

De ieri, domnul Ivănescu nu mai dă interviuri. La 85 de ani, dublul campion mondial, fost antrenor de club în Germania de Vest și apoi selecționer al Naționalei RFG și, în fine, antrenor al României a murit la Essen. Peste două săptămâni, urma să împlinească 86 de ani. Cariera sa a marcat jucătorii emblematici ai României care au câștigat, cu el, două Campionate Mondiale și încă două fără el, inspirați, cel mai probabil, și de execuțiile lui. Într-o vreme când handbalul se juca altfel.

”Am fost generația sacrificată și exploatată la maximum de regimul comunist. Am avut trăiri frumoase la Campionatele Mondiale, dar în comparație cu zilele de astăzi, eram tratați ca niște fripturiști. După anumite performanțe ne duceau și ne ofereau câte o masă.” (sursa: Pro Sport)

În RFG, acolo unde a fugit de regimul comunist, a fost antrenorul anului. Nu o dată. În România, a fost acceptat din nou doar după Revoluție. Dar lumea nu l-a uitat nici în acea perioadă când regimul își aroga dreptul de a ne bloca visele.

Interul dreapta al României va rămâne în amintirea tuturor.

Petre Ivănescu: născut la 15 aprilie 1936, București, decedat la 1 aprilie 2022, Essen.

A jucat la Dinamo București, cu care a câștigat campionatul de 13 ori și Liga Campionilor Europeni în 1965

A câștigat Campionatul Mondial de 2 ori cu Naționala României, în 1961 și 1964

A antrenat, în RFG, VfL Gummersbach cu care a câștigat, în 1978 și 1983 Liga Campionilor

A antrenat de asemenea echipa TUSEM Essen (1974-1976, 1983-1986, 1991-1993). Cu această echipă a câștigat atât Campionatul german cât și Cupa Germaniei.

Între 1987-1989 a fost antrenor al echipei naționale masculine a Germaniei.

Între 2003 și 2005 a antrenat echipa națională masculină a României.

În memoria lui Petre Ivănescu, de astăzi până la sfârșitul săptămânii viitoare, duminică 10 aprilie, va fi ținut un moment de reculegere la toate meciurile din competițiile interne.