Dublu campion mondial cu naționala masculină a României, medaliat cu bronz olimpic în ’72 la Munchen și cu argint în ‘76 la Montreal, Cornel Penu, cel mai mare portar pe care România l-a avut la handbal, și-a sărbătorit cei 75 de ani în aceeași zi în care handbalul românesc a împlinit 100 de ani. Și nu oriunde, ci chiar la Federația Română de Handbal, unde a fost invitatul de onoare al președintelui Alexandru Dedu. Stabilit în Franța din 1990, fostul mare handbalist a venit pentru 4 zile în țară, iar angajații federației au fost fascinați să îi asculte povestile din vremea în care echipa de handbal masculină a României, al cărui portar era, a fost cea mai bună din lume. Cornel Penu a primit cadou de la Alexandru Dedu un tricou personalizat. “La 100 de ani de handbal românesc îi urez handbalului din România să se ocupe de tinerele generații și de copii. În primul rând, antrenorii și specialiștii trebuie să învețe că ei trebuie să fie super profesioniști pentru a putea transmite ce trebuie tinerei generații” - Cornel Penu, dublu campion mondial în 1970 și 1974 cu echipa națională de handbal masculin a României.

“La performanță mare, handbalul ar putea scoate oamenii în stradă”

“Întâlnirea cu dânsul a fost o bucurie imensă. A spus niște lucruri care s-ar aplica și astăzi, apropo de performanța dânsului ca și sportiv, ca și component al echipei naționale. A povestit cât dura la dânsul pregătirea fizică și cea mentală. A fost impresionant“ – Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal. Șeful handbalului din România a făcut și o caracterizare a celor 100 de ani al sportului pe care îl conduce. “Văd handbalul ca un copac cu foarte multe ramuri și cu rădăcini adânci, atât în sportul românesc cât și în contemporaneitatea românească. Handbalul a adus foarte multă bucurie oamenilor din această țară și în cazul unei performanțe mari ar putea să scoată oamenii în stradă “ – Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal. 

Penu, cel mai mare portar al României

Cornel Penu este considerat cel mai mare portar din handbal pe care l-a avut țara noastră. Este dublu campion mondial, în 1970, după ce România a trecut la limită, cu scorul 13-12, de Germania de Est și în 1974, când a câștigat al doilea titlu mondial, învingând din nou Germania de Est. A făcut parte din lotul medaliat cu bronz olimpic la Munchen în 1972 și argint olimpic la Montreal, în 1976. După ce s-a retras din activitatea competițională, în 1980, a devenit antrenor la echipa națională. Din 1993 a activat la Marrakech, în Maroc, iar apoi a plecat în Franța, la Sedan. Pentru realizările sale a fost numit maestru emerit al sportului.