Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a participat la Buzău la un eveniment dedicat marelui portar al perioadei de aur a handbalului românesc, Cornel Penu. Celebrarea a 75 de ani de viață și a unei cariere sportive fabuloase au fost marcate de o serie de manifestări sub titlul ”Cornel Penu. Legenda s-a întors acasă”.

Întâlnirea cu elevii buzoieni de la Liceul cu Program Sportiv ”Iolanda Balaș Soter” a constituit unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului, în care micii handbaliști au participat la un meci demonstrativ, cu participarea extraordinară a marelui sportiv. Așadar, autenticitatea, elementul cel mai important în interacțiunea cu tânăra generație, a fost principalul ingredient al întânirii deopotrivă memorabile și emoționante care a a avut loc la Buzău.

Cornel Penu este considerat cel mai mare portar al României.

Este dublu campion mondial: în 1970, după ce România a trecut la limită, cu scorul de 13–12, de Germania de Est, și în 1974, când a câștigat al doilea titlu mondial, învingând din nou Germania de Est. Totodată, a făcut parte din lotul care a fost medaliat cu argint olimpic la Montreal (1976) și  bronz olimpic la Munchen (1972).

După ce s-a retras din activitate competițională, în 1980, a devenit antrenor la echipa națională. Din 1993 a activat la Marrakech (Maroc), iar apoi a plecat în Franța, la Sedan. După ce s-a pensionat, a continuat să îi antreneze pe copiii din cadrul clubului din Sedan.

Pentru realizările sale, a fost numit maestru emerit al sportului.