Iulian Stamate, Antrenor Federal - Seniori a vorbit recent copiilor și tinerilor din două centre educative și două centre de detenție, pentru a le arăta cum sportul poate schimba vieți. Iulian a povestit despre copilăria și cariera să, i-a sfătuit cum pot învinge tentațiile și la cine pot apela pentru a face anumite sporturi odată ce vor fi eliberați. „Am avut și eu momente în care credeam că toți aveau ceva cu mine, însă mi-am dat seama că pot să mă analizez și să evoluez. Oamenii specializați vă pot deschide ochii și mintea în multe feluri. Vă recomand să vorbiți între voi și să fiți sinceri unii cu alțîi”, le-a spus fostul handbalist și antrenorul Iulian Stamate tinerilor.

Fiind impresionat de dialogul cu ei, Iulian a decis împreună cu Federația Română de Handbal să facă o donație semnificativă de mingi acestor centre, așa încât ei să poată face activități sportive atunci când restricțiile sanitare le vor permite.

Iulian a făcut cunoștință virtual cu tinerii într-un webinar din cadrul proiectului „Sport pentru copii și tineri privați de libertate”, derulat de Fundația Terre des hommes. Scopul proiectului a fost ca tinerii să înțeleagă cum activitatea fizică (fie ea de performanță sau nu) îi ajută să dezvolte abilități sociale, ceea e esențial în reabilitare. Fundația a instruit și personalul din aceste centre așa încât acesta să aplice metode de educație prietenoase și practice, bazate  pe mișcare și sport.