La întoarcerea de la Skopje, unde România a reușit calificarea la Campionatul Mondial din Spania de anul acesta, Cristina Neagu a vorbit despre decizia de a lua o pauză în următoarea perioadă.

Acest rezultat pozitiv ateanuează ceea ce s-a întâmplat cu calificarea la Jocurile Olimpice?

Nu pot să spun că în situația asta cui pe cui se scoate, pentru că e o situație diferită. Sunt bucuroasă că după două decepții pe care le-am suferit, atât necalificarea la Olimpiadă, cât șiprin necalificarea în Final Four, vine această calificare la Campionatul Mondial. Sigur că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, am jucat împotriva Macedoniei un adversar mult mai slab cotat decât noi, însă e o calificare meritată. Mă bucur foarte tare că suntem singura națiune care s-a calificat la toate edițiile de Campionat Mondial și suntem mândre de asta.

Sunt multe știri legate de retragerea ta. Ce se va întâmpla mai departe?

Da, urmează o pauză pentru mine, cel mai probabil nu o să mai joc pentru echipa națională în 2021, însă sper ca de la anul să mă întorc cu mai multă energie și cu siguranță motivată pentru ceea ce urmează.

Care sunt motivele pentru care ai luat această decizie?

În primul rând, am acumulat destul de multă oboseală și fizică și psihică, am avut parte de câteva accidentări în ultimii ani și cred că este un moment bun să mă odihnesc câteva luni, după care să revin cu dorințe noi. Dacă voi continua să joc handbal, voi continua să vin la echipa națională de la anul pentru că îmi doresc să mă calific încă o dată la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Cum va arăta naționala fără Cristina Neagu?

„Asta rămâne de văzut. Suntem abia în luna aprilie, mai sunt calificări pentru Campionatul European de la anul, este Campionatul Mondial. Așa cum am mai spus-o, nicio echipă nu trebuie să depindă de o jucătoare, ușor-ușor fetele vor învăța să joace și fără mine. În plus, nu vorbim de o retragere definitivă, vorbim despre o retragere temporară. Nu neapărat cuvântul "retragere" e cel mai potrivit, pur și simplu am nevoie și eu de o pauză, am nevoie să-mi reîncarc bateriile și să revin la echipa națională plină de dorință pentru performanță.

O calificare la Jocurile Olimpice te-ar fi determinat să rămâi la echipa națională?

Sincer, e posibil. Dacă ne-am fi calificat la Tokyo, e posibil să fi vorbit acum despre o retragere definitivă de la echipa naționala (după JO). Însă dacă nu am reușit această calificare, cumva îmi doresc o altfel de ieșire din scenă de la echipa națională și poate din handbal. Pentru că dacă am vorbit despre Jocurile Olimpice de la Paris deja o să am 36 de ani, dar mai e mult până acolo și îmi doresc în primul rând să fiu sănătoasă, să pot să joc, să fiu la fel de motivată și plină de dorință de a face performanță.

Avem două meciuri în toamnă pentru calificarea la europene. Cum crezi că vor decurge fără tine?

Nu cred vom rata calificarea de la europene. Sunt doar două meciuri anul acesta, vor urma încă patru în 2022, la care voi participa, dar trebuie să avem încredere în echipa națională. Există handbal și după Cristina Neagu pentru că la un moment dat, într-un viitor destul de apropiat, mă voi retrage din handbal, așa că echipa națională va merge mai departe, așa cum a mers fără oricare jucătoare.