Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a vizitat azi, la Suceava, Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor, înființat în noiembrie 2020. Cu această ocazie, la Universitatea „Ștefan cel Mare” a fost organizată o conferință de presă, la care au mai participat, alături de Alexandru Dedu, primarul Ion Lungu și rectorul Valentin Popa.

”Mi-ar plăcea să apreciați ceea ce aveți și să dați tot ce puteți. Oamenii de aici fac eforturi mari ca voi să puteți să faceți sport de performanță. Aș vrea să vă gândiți la asta și să dați din voi ce e mai bun. Viața de sportiv nu e ușoara, dar e o viață care vă poate da multe satisfacții, fiindcă ai șansa să ai două cariere, iar asta înseamnă împlinire. E important să învățați, ca să fiți pregătiți și de viață de după cariera sportivă”, le-a spus Alexandru Dedu tinerilor prezenți în sală.

“Faptul că unul dintre aceste centre este la Suceava nu este întâmplător. Este consecința unor zece de ani în care handbalul a confirmat aici. La Suceava, există un lucru care s-a conservat și pe care îl regăsesc și la echipa de seniori de aici: o rigoare tehnico-tactică mult peste alte echipe. Asta înseamnă pregătire multă, înseamnă că profesorii de aici știu ce vor. Sunt foarte bucuros că toți factorii din această regiune sunt alături de noi și vreau să vă asigur că veți avea parte de un partener onest în Federația Română de Handbal”, a adăugat președintele FRH, Alexandru Dedu.

“Este un moment important și mă bucur că, în sfârșit acest proiect s-a materializat. Îi mulțumim domnului președinte Dedu că s-a gândit la noi și că a ales Suceava să devină Centru Național Olimpic pentru juniori. Acest lucru ne onorează, dar ne și responsabilizează”, a spus primarul Ion Lungu.

”Suntem extrem de bucuroși că Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor pentru regiunea Moldovei a fost înființat la Suceava. Cred că este o recunoștință pentru rezultatele deosebit de bune pe care orașul nostru le înregistrează de ani buni la nivelul handbalului juvenil. Totodată zona de nord a țării este recunoscută ca fiind una favorabilă din punct de vedere al parametrilor somatici. În acest moment, cei mai buni 16 sportivi din regiunea nostră se află în Centrul Olimpic de la Suceava, dar procesul de selecție va fi unul continuu, în atenția noastă aflandu-se toți sportivii cu calități reale pentru practicarea handbalului de mare performanță. Ne propunem să fim o adevărată pepinieră pentru loturile naționale de cadeți și juniori ale României’’, a declarat antrenorul principal Vasile Boca.

În prezent, la Centrul Național Olimpic de la Suceava funcționează o singură grupă, formată din 16 juniori născuți în anii 2004 și 2005, antrenată de Vasile Boca și Iulian Andrei. Echipa se antrenează la sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” și la baza sportivă a Universității „Ștefan cel Mare”.

Din toamnă, la Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor de la Suceava, cu sprijinul Comitetului Olimpic și Sportiv Român și al partenerilor săi, Federația Română de Handbal intenționează să deschidă și a doua grupă, pentru jucătorii născuți în anii 2006 și 2007.

Din sezonul următor, grupa 2004-2005 a CNOPJ Suceava urmează să evolueze și în Divizia A.

”Marcăm azi ziua în care se oficializează înființarea CNOPJ de handbal Suceava și mulțumim tuturor celor are au întreprins eforturi pentru ca această structură să funcționeze în orașul nostru, și în special Primăriei Municipiului Suceva și Universității Ștefan cel Mare. Trebuie să fim conștienți că misiunea pe care o are această structură sportivă este de a forma jucători de handbal care să participe cu echipa României la Jocurile Olimpice de peste 8 sau 12 ani. Structura este finanțată de Comitetul Olimpic Sportiv Român prin Federația Română de Handbal  și multumim domnului președinte Alexandru Dedu pentru încrederea acordată școlii de handbal de la Suceava. Odată cu înființarea acestui centru, suntem siguri că vor avea de câștigat atât loturile naționale ale României, cât și echipele de seniori care vor dori să legitimeze jucători formați la Suceava”, a declarat Petru Ghervan, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava. 

La rândul său, Valentin Popa, rectorul Universitatii Ștefan cel Mare din Suceava, a spus: ”Vă mulțumesc că ați avut încredere în noi și că ați relocat acest centru la noi, în Suceava, unde putem spune că avem o matcă bună pentru tinerii handbaliști români. Constant, am asigurat, din acestă regiune, membrii ai loturilor naționale de juniori și seniori.”

Componența Centrului Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor Suceava:

NR.

NUME/PRENUME

AN

CALITATEA / GRUPA

1.

ARMANU STEFAN

2004

SPORTIV/ I

2.

FOCSANEANU ALEXANDRU

2004

SPORTIV/ I

3.

HRECENIUC ADI

2004

SPORTIV/ I

4.

STEJAR CLAUDIU

2004

SPORTIV/ I

5.

STANCIUC DANIEL

2004

SPORTIV/ I

6.

LEONTE ȘTEFAN

2005

SPORTIV/ I

7.

NICULAIE BOGDAN

2005

SPORTIV/ I

8.

GIURGIUVEANU VLAD

2004

SPORTIV/ I

9.

GRIGORE SORIN

2004

SPORTIV/ I

10.

PODOVEI DRAGOS

2004

SPORTIV/ I

11.

MOLDOVEANU ERIC

2004

SPORTIV/ I

12.

REUT ALEXANDRU

2004

SPORTIV/ I

13.

ZARITCHI CATALIN

2004

SPORTIV/ I

14.

SIRGHIE FLORIN

2004

SPORTIV/ I

15.

RADU CODRIN

2005

SPORTIV/ I

16.

TANCAU MATEI

2005

SPORTIV/ I

17.

BOCA VASILE-COSTEL

 

ANTRENOR PRINCIPAL

18.

ANDREI IULIAN

 

ANTRENOR SECUND

19.

VORNICU MIHAI

 

KINETOTERAPEUT

20.

GRAMADA MARIUS

 

MEDIC