”Suntem motivate la maximum să dăm tot ce avem mai bun și să obținem această calificare”, spune Cristina Neagu, căpitanul naționalei, în conferința de presă online organziată astăzi de Federația Română de Handbal.

Despre cele două meciuri cu Norvegia și cu Muntenegru, Cristina a spus: ”Sunt unele dintre cele mai importante meciuri ale carierei mele și cred că nu doar ale carierie mele, dar și ale carierei celorlalte fete. Întâlnim niște adversari puternici, însă sunt niște adversari pe care i-am și bătut, ne-au și bătut în ultimii ani, mă aștept la meciuri echilibrate. Cu siguranță, e o presiune aparte în acest turneu preolimpic. Din păcate, timpul de pregătire a fost foarte scurt, am încercat să acoperim tot ce ține de apărarea noastră, de atacul nostru, dar și de ce ține de atacul și apărarea adversarilor noștri. Suntem încrezătoare, ne-am pregătit bine, am mare încredere în grupul pe care-l avem aici și cu siguranță că vom da totul pe teren în meciurile de mâine și de poimâine. (...) Eu nu plec învinsă dinainte la nicio partidă”.

Energia bună a echipei este foarte importantă în abordarea partidelor de la turneul preolimpic: ”Pot să spun că avem o atmosferă bună, toate fetele sunt încrezătoare, tot ce rămâne de făcut e să transpunem această energie în teren. Avem nevoie nu doar de energie, avem nevoie să jucăm inteligent, avem nevoie și de puțin noroc, avem nevoie să prindem cea mai bună formă a noastră în cele două meciuri care urmează și sper din suflet să se întâmple lucrul ăsta.”

Deși meciurile sunt programate la doar 19 ore distanță, căpitanul echipei știe că poate trece peste orice: ”Din punctul de vedere al odihnei e un mare dezavantaj, pentru că mâine seară jucăm târziu, va fi greu până mâncăm, până o să ne ia somnul din cauza adrenalinei, după care jucăm a doua zi la 17.30. Practic, nu avem nici 24 de ore între cele două meciuri. Dar cred că e momentul acela foarte important al carierei noastre în care nu mai contează nici timpul, nici câtă vreme e între cele două meciuri. Sunt doar două, nu mai multe, așa că o să trecem peste orice fel de impediment. E clar că Muntenegru are un avantaj, pentru că mâine are zi liberă, dar asta e situația, am știut de la început care e programul. O să încercăm să ne recuperăm cât mai bine mâine seară și să dam 100% în meciul de duminică.”

Dacă România se califică la Jocurile Olimpice, Cristina Neagu ar participa a treia oară la o astfel de competiție: ”Nu m-am gândit la asta, sigur că îmi doresc foarte mult să ajung la încă o ediție a Jocurilor Olimpice pentru că simt că ar fi ultima la care aș participa. Această presiune a existat dintotdeauna în ultimii ani, dar cred că cheia acestui turneu preolimpic va fi echipa și felul în care fetele se vor mobiliza. Vom avea unitate de echipă și spirit de învingător, sunt convinsă că vom avea lucrul acesta.”

Cristina a vorbit depsre dinamica echipei în aceste zile: ”În săptămâna în care ne-am reunit, toată lumea a venit cu energie bună, cu dorință mare de victorie. E o atmosferă bună la echipă și gândul nostru e la aceste meciuri. (...) E șansa noastră, totul pleacă de la 0-0, chiar dacă întâlnim doi adversari foarte puternici, consider că avem șansa noastră și atâta vreme cât există o șansă de calificare, eu cred în ea 100% și sunt convinsă că și fetele fac același lucru.”

Cât despre forma sa fizică, Neagu simte că este ”bine din toate punctele de vedere. Sigur că s-a strâns un pic de oboseală de la echipa de club, pentru că am avut acele cazuri de Covid și am jucat foarte mult. Dar nu există termen de comparație cu felul în care m-am simțit înainte de Campionatul European, mă simt bine, mă simt în plenitudinea forțelor și sper să am o prestație bună, care să dea încredere și echipei. Însă repet, cheia acestui turneul preolimpic este echipa. Fiecare jucătoare care intră în teren e conștientă că trebuie să-și facă treaba cât mai bine.”

În privința adversarelor, căpitanul echipei își păstrează convingerea că ”la un astfel de turneu, nu prea exista surprize din punct de vedere tactic, contează forma de moment, să ai un pic de noroc și bineînțeles cine gestionează mai bine presiunea, pentru că presiunea va apărea la un moment dat în timpul meciului. Iar eu cred că foarte multă presiune va fi inclusiv pe Norvegia, care nu e obișnuită cu astfel de turnee preolimpice, ele calificându-se de cele mai multe ori direct la Jocurile Olimpice. Toate lucrurile vor conta, este un cumul de factori și sper să fim noi cele care să gestionăm mai bine presiunea, care să avem energia bună. Ne vom bucura pentru fiecare minge, vom avea spirit de învingători și, la finalul weekendului, să ne bucurăm cu toții.”