După victoria cu Polonia, Cristina Neagu a participat la o conferință online, în care a comentat meciul de ieri, dar a vorbit și despre așteptările pe care le are de la întâlnirea cu Norvegia din 7 decembrie.

”Cel mai important e că am reușit să ne calificăm mai departe și că, pe lângă meciul împotriva Norvegiei, o să mai avem încă 3. E clar că jocul nostru nu e cel mai bun, însă mă bucur că ieri, în repriza a doua, am reușit să ne apărăm bine, să câștigăm meciul pe final și să ne calificăm mai departe”, a declarat Cristina Neagu.

Cristina nu e în cea mai bună formă fizică

Legat de forma sa fizică, din ultima perioada, căpitanul naționalei a spus:

”Pentru mine a fost o perioadă foarte grea. După ce am contactat virusul, am forțat revenirea, am avut două-trei antrenamente de handbal, m-am accidentat, am avut probleme musculare de două ori, apoi la genunchi. În  două luni, am avut cinci sau șase antrenamente de handbal și trei meciuri în Liga Campionilor, pe care le-am jucat la un potențial foarte scăzut pentru că nu aveam niciun fel de pregătire. Eu am și zis că nu sunt în cea mai bună formă fizică, s-au întâmplat foarte multe lucruri în ultima perioadă și mă simt destul de rău fizic, nu sunt în cea mai bună formă a mea, însă încerc să ajut echipa, ca de fiecare dată, atât de mult cât pot.”

”Meciul cu Norvegia va fi greu”

Cristina Neagu consideră că în acest moment Norvegia este favorită la titlul european: ”Cred ca va fi greu de tot împotriva Norvegiei. Echipa lor este în cea mai bună formă de la acest campionat european, cel puțin în acest debut. Noi nu mai suntem echipa de acum doi ani care bătea Norvegia, ele sunt într-o formă foarte bună, cu siguranță că vor vrea să demonstreze că meciul de acum doi ani poate a fost o greșeală pentru ele și vor dori să câștige la cât mai multe goluri. Noi ce putem face este să ne repliem și să ne apărăm foarte bine. Îmi doresc să facem un meci bun, însă trebuie să fim realiști și să spunem că echipa lor este mai în formă decât a noastră. Asta nu înseamnă că mergem învinși dinainte. Încercăm să facem un meci bun și să scoatem tot ce putem din această partidă.”

Izolarea din Danemarca

În ceea ce privește măsurile de izolare, Neagu este de părere că este o perioadă grea pentru toată echipa: ”Când am ajuns în Danemarca și Laura Moisă a avut rezultat pozitiv, am stat 2 zile în cameră, am primit mâncarea la ușă. Nu părăsim hotelul decât să mergem la masă și la sală, nu e ceva plăcut, însă în condițiile date mă bucur foarte mult că putem juca handbal. Putem arăta lumii că handbalul trăiește în continuare, echipele naționale pot evolua la un turneu de asemenea anvergură și asta e cel mai important.”

Golurile Cristinei

În privința declarațiilor dinainte plecării în Danemarca, atunci când Cristina Neagu a declarat că echipa nu trebuie să se bazeze numai pe ea, căpitanul a adus lămuriri suplimentare: ”Am spus că echipa nu trebuia să se bazeze doar pe mine pentru că e sport de echipă. Știu că în ultimii zece ani eu am avut o evoluție foarte bună la echipa naționala și am tras cumva echipa după mine. Am spus lucrul ăsta pentru că vin după o perioadă foarte grea, nu mai am nici 20 de ani și trebuie să fiu conștientă de lucrul acesta. În plus, fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea. Echipa nu trebuie să stea într-o singură jucătoare, pentru că echipele care au făcut performanță și au câștigat medalii au avut în primul rând echipă, nu o jucătoare sau două sau sclipiri ale acestor jucătoare.”

Cât despre numărul golurilor din partidele cu Germania și cu Polonia, Cristina a spus: ”Înțeleg că toată lumea se gândește la faptul că marchez mai puțin sau că am ratat mai mult în primele meciuri. Însa eu cred că oamenii care cunosc handbalul și care se uită la meciurile noastre își dau seama că handbalul nu înseamnă numai goluri și că, în momentul în care sunt pe teren, adversarele îmi acordă o atenție destul de sporită și cred eu că și lucrul acesta face bine echipei și celorlalte colege ale mele, pentru că există mai multe spații pentru ele. Pe lângă asta, este vorba de pasele pe care le dau, de fazele care pleacă de la mine și prin care celelalte reușesc să marcheze sau să facă lucruri bune. Eu înțeleg că lumea s-a obișnuit ca eu să marchez zece goluri pe meci, însă în handbal nu este vorba numai despre asta. Jocul meu în angrenajul echipei contează mult și dacă nu marchez și încerc să nu mă concentrez pe asta. Da, mi-aș dori să am o eficacitate mai bună, e clar că nu sunt mulțumită de lucrul ăsta, dar, dacă oamenii au început să critice lucrul ăsta după două meciuri, înseamnă că nu se uită la handbal și nu cunosc handbalul.”

Nora Mork și pericolul norvegian

Întrebată despre întâlnirea cu Norvegia și cu Nora Mork, Cristina a spus: ”O respect foarte mult pe Nora și știu că a trecut prin foarte multe lucruri în ultimii ani, a avut foarte multe probleme de sănătate, însă nu e cel mai mare pericol de mâine. Este într-o revenire de formă și cumva jocul echipei o ajută să fie acolo sus, în topul marcatoarelor. Însă cred că principalele arme ale Norvegiei sunt apărarea și contraatacul. Uitându-mă la celelalate echipe, au în momentul de față cam cel mai complet lot, au toate jucătoarele valide și văd Norvegia favorită la câștigarea campionatului european.”

Foto:  Stanko Gruden / kolektiffimages