Înainte de plecarea în Danemarca la EURO 2020, căpitanul echipei naționale, Cristina Neagu, a vorbit despre modul în care înțelege să-și încurajeze echipa în această perioadă plină de provocări. ”E o perioadă ciudată pentru toată lumea să participi la un turneu final și să fii obligat să mergi numai de la hotel de sală și înapoi. Nu e o situație plăcută, dar sunt recunoscătoare că putem juca handbal. Danemarca face o treabă extraordinară ținând acest turneu final singură. Prin asta arătăm că handbalul trăiește. În condițiile actuale, să jucam un turneu final de asemenea anvergură este ceva fantastic. Vom face tot ce e necesar ca să ne protejăm, nu vom ieși din hotel, vom avea mai mult timp să ne concentrăm la meciuri. Psihic, să fii tot timpul izolat nu va fi ușor, însă motivația pentru meciuri nu poate scădea.”

Starea de spirit a echipei

Neagu a vorbit despre starea de spirit a echipei și a arătat că are încredere în lotul aliniat de selecționerul Burcea: ”România nu a mai jucat niciun meci oficial sau amical de un an de zile. Sunt fete care au debutat anul trecut și n-au mai jucat la națională de atunci. E un handicap foarte mare cu care pornim la drum, sper să-l suplinim printr-o unitate mai mare, printr-o dorință mai mare, printr-o energie mai bună și să intrăm într-o formă cât mai bună pe parcursul turneului.”

Absența Crinei Pintea

Cristina Neagu a subliniat absența Crinei Pintea: ”Pierderea Crinei e una imensă în condițiile actuale. Crina e o jucătoare de bază a echipei naționale. Pe lângă golurile pe care le marchează, va fi greu să suplinim lipsa ei în faza de apărare. Avem o echipă destul de neexperimentată la acest campionat european, cel puțin centrul apărării va fi format din niște jucătoare care au jucat puțin sau deloc pe poziția aceea. Va fi greu și pentru ele, însă mergem la drum și avem încredere în jucătoarele noastre. Vom încerca să ne încurajăm una pe cealaltă și vom încerca să suplinim absențele și carențele actuale.”

Din rolul de căpitan al echipei, Cristina își inspiră și încurajează echipa:

”Le-am spus colegelor că mergem mai departe și important e că suntem sănătoase. Fiecare trebuie să profite de șansa pe care o are, pentru că nu e ușor să ajungi la un turneu final. Fiecare trebuie să profite de șansa de a fi la echipa națională nu doar în lipsa altor jucătoare, ci să arate că își merită locul în echipa națională. Sunt anumite absențe și sunt jucătoare importante, însă trebuie să credem sută la sută în cele pe care le avem în echipa actuală.”

În ceea ce privește obiectivele personale, Cristina se declară rezervată: ”Nu am obiective personale la acest campionat, îmi doresc să fiu sănătoasă. Pentru mine a fost o perioadă grea de când am contactat acest virus, au urmat 2 luni foarte grele, am forțat să revin, am avut probleme musculare, apoi la genunchi. Am avut puține antrenamente de handbal și puține meciuri înainte de a veni la națională, voi încerca să dau ce am mai bun, dar nu am obiective personale. Acestea nu trebuie să primeze niciodată, important este echipa.”

Legat de contextul pandemic actual, căpitanul echipei naționale crede că ”în condițiile date, performanța sportivă pică pe locul doi, deoarece atât jucătoarele, cât și staff-ul sunt îngrijorați de acest virus. Încercăm să stăm cât mai izolați. Când într-o echipă apar mai multe cazuri de Covid și nu poate alinia cea mai bună formulă (nici noi nu o putem face), acea echipă va avea probleme. În condițiile actuale, Corona virus e un adversar mai puternic decât cei obișnuiți la handbal.”

Programul meciurilor

România va juca primul meci pe 3 decembrie, contra Germaniei. Pe 5 decembrie urmează meciul cu Polonia, iar două zile mai târziu cel cu Norvegia.

Lotul României este format din 18 jucătoare:

Eliza Buceschi - CS Rapid București

Denisa Dedu - CSM București

Nicoleta Dincă - CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

Alexandra Dindiligan - HC Zalău

Yuliya Dumanska - Podravka Koprivnica

Ana Maria Iuganu – SCM Gloria Buzău

Cristina Laslo – CS Minaur Baia Mare

Ana-Maria Măzăreanu - CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

Laura Moisă - CSM București

Cristina Neagu - CSM București

Lorena Ostase - CSM Slatina

Anca Polocoșer - CS Minaur Baia-Mare

Andreea Popa - CS Minaur Baia-Mare

Laura Popa - CS Rapid București

Ana-Maria Savu - SCM Craiova

Sonia Seraficeanu - CS Minaur Baia-Mare

Alexandra Subțirică Iovănescu - SCM Gloria Buzău

Ana-Maria Țicu - SCM Craiova