În data de 27 august 2020, Agenția Naționala Anit-Doping din România a emis ordinul 145/27.08.2020 cu privire la înghețarea sancțiunii de suspendare din activitatea sportivă potrivit art. 10.6.1.1. din Codul Mondial Anti-Doping pentru sportivele echipei de handbal feminin CSM Corona Brașov: Hosu Daciana, Laslo Cristina, Bazaliu Bianca, Buceschi Eliza Iulia, Lopătaru Ana Maria, Bucur Daria, Nolevska Natasha, Gomez Elaina Barbosa, Pavicevic Ivona, Ciuciulete Andreia Elisa, Căprar Oana Maria, Lăcătuș Claudia Eugenia, Neagu Marilena Alexandrina, Popescu Diana Mihaela, Tymoshenkova Viktoriia și Laura Constantin. 

Prevederile art. 10.6.1.1. din Codul Mondial Anti-Doping: „Măsura în care perioada de suspendare impusă poate fi înghețată, se va decide în baza gravității încălcării anti-doping săvârșite de sportiv (...) și a relevanței ajutorului substanțial oferit de sportiv (...) pentru efortul de eliminare a dopajului în sport”, cu precizarea expresă că „nu poate fi înghețată o perioadă mai mare de ¾ din perioada de suspendare aplicată.” Astfel, în ciuda momentelor diferite în care sportivele au oferit informații către ANAD, lucru care a dus la împărțirea acestora pe 3 loturi, ANAD precizează că “toate informațiile și confirmările furnizate de acestea au ajutat la sancționarea pentru încalcări ale reglementărilor anti-doping a membrilor personalului asistent (...) toți sportivii au manifestat o atitudine deschisă cu privire la încălcările săvârșite, pe toata durata procedurii privind ajutorul substanțial”.

Ca urmare a ordinului 145/27.08.2020 emis de către ANAD sportivele pot reveni în activitate la datele specificate în anexa ordinului „cu condiția ca acestea să coopereze în continuare și să ofere ajutor substanțial complet și credibil, în conformitate cu prevederile art 10.6.1.1. din Codul Mondial Anti-Doping”.

Conform Anexei la Ordinul 145/27.08.2020, sportivele din Lotul 1, Daciana Hosu, Cristina Laslo și Bianca Bazaliu, a căror perioadă de suspendare inițială a fost de 1 an și 3 luni, vor beneficia de înghețarea cu 7.5 luni a suspendării, ele putând să revină în competiție cu data de 10 iulie 2020.

Sportivele din Lotul 2, Buceschi Eliza Iulia, Lopătaru Ana Maria, Bucur Daria, Nolevska Natasha, Gomez Elaina Barbosa, a căror perioadă de suspendare inițială a fost de 1 an și 4 luni, vor beneficia de înghețarea cu 6.5 luni a suspendării, ele putând să revină în competiție cu data de 11 septembrie (14 septembrie pentru Elaina Barbosa).

În ceea ce privește sportivele din Lotul 3, Pavicevic Ivona (1 an și 4 luni), Ciuciulete Andreia Elisa, Căprar Oana Maria, Lăcătuș Claudia Eugenia, Neagu Marilena Alexandrina, Popescu Diana Mihaela, Tymoshenkova Viktoriia și Laura Constantin (1 an și 6 luni), a căror perioadă de suspendare inițială a fost de 1 an și 8 luni, ele vor beneficia de înghețarea cu 4 luni a suspendării, urmând să poată reveni în competiții la 28 martie (28 nov 2020 – Pavicevic, 17 feb 2021 – Constantin).

 

Ordinul Agenției Național de Anti-Doping poate fi citit în întregime AICI.