În ciuda înfrângerii suferite astăzi in fața Ungariei (31-29) și accidentării Cristinei Neagu, România se califică în semifinalele EHF EURO 2018 de pe locul doi în grupă (6 puncte). 

Meciul împotriva Ungariei nu avea să fie niciodata unul ușor, însă tricolorele au inceput foarte bine partida, cu multă încredere și extrem de hotarâte sa obțină victoria. Antrenorul României, Ambros Martin, a ales să folosească doi pivoți în multe faze ale primei reprize, cu Pintea în centru și Florică venind pe semicerc de pe extrema dreaptă, creând astfel spații pentru aruncările Cristinei Neagu și Elizei Buceschi. O altă supriză tactică care a dat roade în prima parte a jocului a fost folosirea Cristinei Laslo pe postul de inter dreapta, punând probleme serioase apărătoarelor Ungariei. O primă jumătate de repriză excelentă în care România a condus și la diferență de 5 goluri (6-11 min 15). Lucrurile s-au schimbat după timeout-ul cerut de antrenorul Ungariei, Kim Rasmussen, iar la pauză scorul era egal, 17-17.

În a doua repriză, lucrurile nu au mai funcționat așa cum speram. Cu Eva Kiss in poartă, care avea să fie aleasă cea mai bună jucătoare a partidei, Ungaria a reușit să se desprindă la 5 goluri (26-21), iar calificarea in semifinale părea departe. Tricolorele au strâns însă din dinți și in ciuda oboselii acumulate după a doua partidă in numai două zile, au reușit să egaleze la 27. Apoi a venit accidentarea Cristinei Neagu. Căpitanul României a ieșit pe targă de pe teren, ținându-se de genunchiul drept, iar totul părea să se năruie. Meciul a continuat, însă după ratarea a doua lovituri de la 7 m de către tricolore, in ultimele faze de atac, Ungaria câstiga partida la două goluri, diferență, una care avea să se dovedească suficientă pentru a obține calificarea in semifinalele campionatului european.

Martin Ambros, antrenor principal România

"Echipa a luptat până în ultima clipă și trebuie sa fim extrem de mândri de ea, mândri de fete, pentru că astăzi au muncit enorm pentru a fi in semifinale. Vom juca semifinala pentru echipă, pentru Cristina Neagu. Trebuie să luptăm!"

*Interviul video în întregime aici FRH Youtube.

Crina Pintea 

"Am știut ca va fi foarte greu. Am ratat foarte mult in repriza secundă, in situații de 1-1 si a devenit foarte dificil. Acum trebuie să ne liniștim și cu siguranță vom lupta și pentru Cristina, așa cum și ea a luptat tot timpul pentru noi."

Valentina Ardean-Elisei

"Mă bucur ca nu am cedat nicio clipă, chiar daca am terminat meciul cu o înfrângere. suntem foarte supărate datorită accidentarii Cristinei. Vom lupta in continuare pentru ea și pentru noi. Trebuie să avem încredere in forța echipei și atunci se poate orice"

Tricolorele vor juca semifinala campionatului european in fața Rusiei, vineri 14 decembrie, ora 18.30, în direct pe TVR 1 și TVR HD.