Federația Română de Handbal a prezentat astăzi, într-o conferință de presă organizată la sediul FRH, noul antrenor al echipei naționale de handbal masculin. Manuel Montoya este noul selecționer, începând de astăzi.

Doctor în Educație Fizică și Sport la Universitatea din Barcelona, dr. Manuel Montoya Fernandez a fost antrenor al clubului spaniol BM Granollers, antrenor secund al echipei naționale a Spaniei (2009-2013) și antrenor secund al echipei naționale a Qatarului (2013-2018). Cu echipa Spaniei a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial din Spania 2013, iar cu echipa Qatarului a jucat finala Campionatului Mondial din Qatar 2015, câștigând medalia de argint. Cu echipa de club BM Granollers este dublu câștigător al Cupei EHF.

Alexandru Dedu, președintele FRH, a declarat: 

"Ideea pentru care Manolo Montoya este aici este că noi ne dorim ca munca începută de Xavi Pascual de doi ani de zile, ideea în sine, strategia și abordarea jocului de handbal la nivel de handbal masculin în România, ne dorim ca acest lucru să fie continuat, bineînțeles, cu aportul și ideile proprii ale lui Manolo Montoya. Este un proces de lungă durată, dar nu abdicăm de la ideile noastre și antrenorul principal al echipei naționale a României va fi șeful tuturor antrenorilor de la celelalte selecționate masculine și va marca linia metodică și strategia pe următorii ani.

Este un om cu o vastă experiență atât în teren, cât și ca teoretician și noi îl considerăm o bună alegere pentru viitorul apropiat și mediu al echipei. Acesta este doar selecționerul echipei naționale a României și va fi prezent în România în fiecare lună, nu va veni doar pentru meciurile echipei naționale.

Obiectivul este să ne calificăm la Europene."

La rândul său, Manuel Montoya a afirmat: "În primul rând vreau să mulțumesc Federației Române de Handbal și lui Alexandru Dedu. Sunt mândru să lucrez pentru echipa națională, vin într-o țară despre care am amintiri, îmi amintesc de buni jucători ai României, pe care îi urmăream la televizorul alb-negru, cum ar fi Popescu, Birtalan sau Gațu, apoi toată cariera mea de student cu profesori ca prof. Nedef, și apoi am suferit pe teren împreună cu Vasile Stângă, Maricel Voinea sau prietenul meu Alexandru Buligan. E o presiune să lucrezi cu o echipă națională care a fost campioană mondială și medaliată olimpică și știu că este o mare responsabilitate pentru mine, dar vin aici ca să ajut echipa națională și să implementez această linie metodică pe care președintele o dorește pentru toate echipele naționale și sper că pot ajuta România să revină la nivelul pe care l-a avut înainte."

Cristina Vărzaru, Secretar General FRH, a subliniat faptul că Manuel Montoya are tot sprijinul Federației pentru a-și îndeplini obiectivul: "Aș dori să îi urez bun venit dlui Montoya, îi urez succes în drumul pe care a ales să îl parcurgă împreună cu noi. Știu și știm cu toții că nu va fi un drum ușor, pentru că cunoaștem realitatea și știm unde vrem să ajungem. Ne vom asigura ca de la nivel de Federație toate detaliile necesare să ajungă la dânsul, astfel încât el în cel mai scurt timp să poată cunoaște realitatea și mentalitatea noastră. Nu cred că există o rețetă patentată a succesului, dar cred cu tărie că din acest drum pe care dl Montoya l-a ales ne putem alege cu maximul dacă toți cei care suntem implicați în acest fenomen vom înțelege că trebuie să ne aliniem, să ne conectăm, la o strategie pe care dânsul o va alege și să ne dedicăm 100% în așa fel încât să putem ajunge acolo unde ne dorim cu rezultatele handbalului românesc."

După conferința de presă, Manuel Montoya a avut deja prima ședință de lucru cu antrenorul secund, Eliodor Voica, antrenorii federali Sorin Toacsen (seniori și tineret) și Alexandru Dia (juniori și cadeți) și Cristina Vărzaru, secretar general. Selecționerul va fi urmări și partidele din Liga Zimbrilor care au loc în acest final de săptămână în București: CSM București - CSM Făgăraș, CSA Steaua - CSM Bacău, CS Dinamo - SCM Politehnica Timișoara.

Meciurile oficiale ale echipei naționale de handbal masculin din campania de calificare pentru Euro 2020:

  • Portugalia - România, 24 octombrie 2018
  • România - Franța, Cluj Napoca, 28 octombrie 2018
  • România - Lituania, aprilie 2019
  • Lituania - Romania, aprilie 2019
  • România - Portugalia, iunie 2019
  • Franța - România, iunie 2019