Examenul pentru dobandirea calitatii de observator FRH editia 2015 – 2016

Comunicari Comisia Centrala de Observatori si Delegati, Marþi, 16 iunie 2015


Comisia Centrala de Observatori si Delegati organizeaza in perioada 30 iulie – 02 august 2015, in statiunea Secu, Jud. Caras-Severin, examenul pentru dobandirea calitatii de observator FRH editia 2015 – 2016.

       In conformitate cu prevederile Regulamentului C.C.O.D., la acest examen se pot inscrie:

          Acele persoane care au abilitati in domeniu, persoane ce  provin din randul profesorilor cu specializare handbal, fosti antrenori, sportivi, arbitri internationali sau divizionari, care au activat cel putin la liga a doua nationala, cunoscuti ca avand o inalta demnitate, calitati morale incontestabile, ce sunt selectionati si testati, care au promovat examenul anual (bianual), la inceperea turului si eventual a returului ligii nationale de handbal.

       Sunt selectati si invitati sa sustina examen pentru admiterea in Comisia Centrala de Observatori si Delegati, editia 2015-2016, persoane cunoscute si apreciate pentru competenta, probitatea morala, experienta in activitatea handbalistica si conduita in societate, dorinta de a dobandi prin ceea ce interprinde activitatea de observator/delegat FRH, nivelul cunostintelor privind statutul, regulamentele FRH, Regulamentul jocului de handbal, Prevederile Legii 4/2008, alte normative si cerinte ale F.R.H., pentru buna desfasurare a unui joc de handbal.

            Ei trebuie sa fie apti din punct de vedere medical, prezentand un aviz medical de la o institutie sanitara abilitata, avand inscris perioada de valabilitate, stampila institutiei si parafa medicului (dupa dobandirea calitatii de observator).

In vederea participarii la examenul pentru functia de observator/delegat, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  1. Sa fie cetatean roman, cu domiciliul stabil in Romania;
  2. Participarea efectiva, minimum 10 (zece) ani, la competitiile interne, Liga Nationala, Divizia A, in calitate de sportiv, antrenor, arbitru, observator sau delegat FRH;
  3. Saprezinte un CV handbalistic la zi;
  4. Sa nu fie sub relatii contractuale cu un club sportiv (handbal), ce-si desfasoara activitatea la nivelul competitiilor nationale, sau sa fie implicat sub orice forma in conducerea unei echipe de handbal la nivel national;
  5. Sa nu fi fost condamnat penal cu privare de libertate (sentinta definitiva), cu sau fara suspendare, nu insa pentru o fapta din culpa.
  6. Daca in anii anteriori a fost membru al Comisiei Centrale de Observatori si Delegati, SA NU  fi avut o activitate necorespunzatoare, sa nu fi raspuns Comunicatelor si deciziilor CCOD, sa fi manifestat dezinteres in activitatea de observator/delegat, sa nu fi participat cu regularitate la sedintele de instruire organizate de CCOD, in general sa fi avut o apreciere negativa ca prestatie observator/delegat din partea CCOD.Comisia Centrala de Observatori si Delegati, isi rezerva dreptul de a alcatui si supune spre aprobare conducerii FRH, lista cu persoanele abilitate a fi invitate sa sustina examenul anual(bianual), pentru dobandirea calitatii de observator/delegat FRH.
  7. Se declara admis si se atesta ca Observator si / sau delegat, pentru sezonul respectiv, candidatul care a obtinut minimum 24 de puncte (din 30 posibile) la examenul (bi)anual.

Bibliografie de studiatpentrusustinereaexamenului de observator FRH editia 2015 – 2016:

  1. StatutulFederatieiRomane de Handbal.
  2. Regulamentul de Organizare si Functionare a Activitatii Handbalistice  in Romania.
  3. Regulamentul  deOrganizaresiFunctionare al F.R. Handbal.
  4. RegulamentulJocului de Handbal.
  5. Manualul IHF de tehnica de Arbitraj – editia 2005
  6. Regulamentul de OrganizaresiFunctionare a Comisiei  Centrale de Observatori.
  7. RegulamentulComisiei Centrale de Competitii.
  8. RegulamentulComisiei Centrale aArbitrilor.
  9. RegulamentulComisiei Centrale de Disciplina.
  10. Legea nr.4/2008, modificata prin Legea nr. 10/06.01.2012, publicata in Monitorul Oficial, nr. 21 din 11.01.2012, privind violenta in sport.

Regulamentele de desfasurare a tuturor competitiilor interne, Liga Nationala, Cupa Romaniei, Campionat Juniori, mini handbal si copii (dupa dobandirea calitatii de observator).

TERMEN DE INSCRIERE PANA LA DATA DE : 13.07.2015 ORA 10:00

Inscrierile se trimit pe adresa de e-mail presedinte@amh.ro

Relatii suplimentare la telefon 0744485813.

Presedinte CCOD,

Manea Doru