Handbalul românesc trăiește o renaștere plină de energie!

Numărul echipelor din campionatele handbalului românesc a crescut, subliniind pasiunea și angajamentul nostru față de unul dintre cele mai iubite sporturi din România.

Inspirate de rezultatele obținute de echipa națională feminină, masculină și de tineret, mai multe cluburi de la noi au ales să le facă loc viitorilor reprezentanți ai țării noastre prin înființarea unor echipe noi.

În aprilie, anul acesta, naționala de senioare a bătut un nou record. Țara noastră este singura din lume care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial. Pentru a 26-a oară, jucătoarele pregătite de Florentin Pera s-au calificat la competiția care se va ține în Danemarca, Norvegia și Suedia, după ce au învins în dublă manșă echipa Portugaliei.

În plină vară, jucătoarele noastre și-au aflat și adversarele în urma tragerii la sorți. România va fi în grupa E, alături de Danemarca, Serbia și Chile. Competiția este programată în perioada 29 noiembrie - 17 decembrie 2023.

De cealaltă parte, marea surpriză a fost produsă de naționala masculină de handbal, care s-a calificat la Campionatul European după o pauză de 28 de ani. Competiția va fi în Germania, anul viitor, în ianuarie, între 10 și 28 ianuarie. Echipa antrenată de Xavi Pascual va juca în grupa B, alături de Spania, Austria și Croația. Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în grupele principale.

La mijlocul lunii iulie, fanii handbalului românesc au mai avut parte de o sărbătoare. După 16 ani, echipa națională de tineret a câștigat medalia de bronz. Trupa antrenată de Simona Maior Pașca a sărbătorit la Pitești, atât prezența pe podium cât și faptul că România a organizat un Campionat European după o pauză de 23 de ani.

Tot în luna iulie, însă la sfârșit, junioarele care au reprezentat România la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European) au obținut medalia de argint, după ce au jucat finala împotriva Franței. A fost pentru a patra oară consecutiv când echipa României de junioare a participat la FOTE. În 2022, la ultima ediție a Festivalul Olimpic al Tineretului European, echipa noastră a încheiat pe locul 7.

Suntem ferm convinși că succesul înregistrat de echipele naționale de seniori și de tineret au avut un impact pozitiv asupra deciziei copiilor și a părinților de a se orienta către handbal.

Cu siguranță, faptul că CSM București și Rapid evoluează într-o competiție atât de importantă cum este Liga Campionilor, a stârnit și mai mult dorința copiilor de a trăi și ei emoțiile din teren și sentimentul competitivității.

În acest sezon, avem și două echipe la masculin (Dinamo și Constanța) în grupele European League iar în preliminariile European Cup (Steaua și Minaur).

La feminin, Bistrița este calificată direct în grupele European League, iar Tg. Jiu și Dunărea Brăila luptă pentru accederea în grupele aceleiași competiții.

Inspirați și de ambiția și devotamentul echipelor de club, viitorii handbaliști ai României își creează modele pe care să le urmeze, iar din partea Federației Române de Handbal au tot sprijinul pentru a-și îndeplini visul.

Astfel, dacă vorbim despre feminin, începând de la Junioare 3 (12-14 ani) Federația Română de Handbal are înscrise 119 echipe, la Junioare 2 (14-16 ani) evoluează 68 de echipe, iar la Junioare 1 (16-18 ani) sunt 30 de echipe. În concluzie, numărul echipelor de junioare (1,2,3) înscrise în campionate este de 217.

Campionatul de tineret este alcătuit din 16 echipe, Divizia A din 21 de formații, iar Liga Națională MOL din 14 echipe. În total, 51 de echipe înscrise în Campionatul de tineret, Diviza A și Liga Națională MOL. Așadar, 268 de echipe activează acum în handbalul feminin.

La masculin, din totalul de 199 de echipe înscrise, juniorii reprezintă 156 (Juniori 3- 71, Juniori 2- 54 și Juniori 1- 31). Sunt 14 echipe de tineret, 15 de Divizia A și tot 14 în Liga Națională.

Cu un total de 467 de echipe înscrise atât în campionatul feminin, cât și în cel masculin, dintre care 373 de echipe de juniori și junioare, suntem extrem de entuziasmați și plini de speranță în ceea ce privește creșterea continuă a handbalului românesc.

Continuați să visați și să vă străduiți pentru succes, pentru că fiecare echipă și fiecare jucător contează în construirea unui viitor luminos pentru handbalul românesc!