Dublu campion mondial cu naÈ›ionala masculină a României, medaliat cu bronz olimpic în ’72 la Munchen È™i cu argint în ‘76 la Montreal, Cornel Penu, cel mai mare portar pe care România l-a avut la handbal, È™i-a sărbătorit cei 75 de ani în aceeaÈ™i zi în care handbalul românesc a împlinit 100 de ani. Și nu oriunde, ci chiar la FederaÈ›ia Română de Handbal, unde a fost invitatul de onoare al preÈ™edintelui Alexandru Dedu. Stabilit în FranÈ›a din 1990, fostul mare handbalist a venit pentru 4 zile în È›ară, iar angajaÈ›ii federaÈ›iei au fost fascinaÈ›i să îi asculte povestile din vremea în care echipa de handbal masculină a României, al cărui portar era, a fost cea mai bună din lume. Cornel Penu a primit cadou de la Alexandru Dedu un tricou personalizat. “La 100 de ani de handbal românesc îi urez handbalului din România să se ocupe de tinerele generaÈ›ii È™i de copii. În primul rând, antrenorii È™i specialiÈ™tii trebuie să înveÈ›e că ei trebuie să fie super profesioniÈ™ti pentru a putea transmite ce trebuie tinerei generaÈ›ii” - Cornel Penu, dublu campion mondial în 1970 È™i 1974 cu echipa naÈ›ională de handbal masculin a României.

“La performanță mare, handbalul ar putea scoate oamenii în stradă”

“Întâlnirea cu dânsul a fost o bucurie imensă. A spus niÈ™te lucruri care s-ar aplica È™i astăzi, apropo de performanÈ›a dânsului ca È™i sportiv, ca È™i component al echipei naÈ›ionale. A povestit cât dura la dânsul pregătirea fizică È™i cea mentală. A fost impresionant“ – Alexandru Dedu, preÈ™edintele FederaÈ›iei Române de Handbal. È˜eful handbalului din România a făcut È™i o caracterizare a celor 100 de ani al sportului pe care îl conduce. “Văd handbalul ca un copac cu foarte multe ramuri È™i cu rădăcini adânci, atât în sportul românesc cât È™i în contemporaneitatea românească. Handbalul a adus foarte multă bucurie oamenilor din această È›ară È™i în cazul unei performanÈ›e mari ar putea să scoată oamenii în stradă “ – Alexandru Dedu, preÈ™edintele FederaÈ›iei Române de Handbal. 

Penu, cel mai mare portar al României

Cornel Penu este considerat cel mai mare portar din handbal pe care l-a avut È›ara noastră. Este dublu campion mondial, în 1970, după ce România a trecut la limită, cu scorul 13-12, de Germania de Est È™i în 1974, când a câÈ™tigat al doilea titlu mondial, învingând din nou Germania de Est. A făcut parte din lotul medaliat cu bronz olimpic la Munchen în 1972 È™i argint olimpic la Montreal, în 1976. După ce s-a retras din activitatea competiÈ›ională, în 1980, a devenit antrenor la echipa naÈ›ională. Din 1993 a activat la Marrakech, în Maroc, iar apoi a plecat în FranÈ›a, la Sedan. Pentru realizările sale a fost numit maestru emerit al sportului.