Partida România-Polonia (6 noiembrie, Cluj-Napoca) va reprezenta debutul oficial în fața fanilor români a celebrului antrenor al Barcelonei

Xavier Pascual: "În România lumea trăiește prin și pentru handbal!"

Câștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona, Xavier Pascual își propune să redreseze handbalul masculin românesc la toate nivelurile până la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tehnicianul iberic se declară încântat de pasiunea românilor pentru handbal, dar consideră totodată că potențialul existent poate fi valorificat doar printr-o mai bună organizare și o muncă în echipă a tuturor celor din fenomen.

Legat de naționala României, care sunt primele gânduri care te țin treaz noaptea? Care sunt cele mai importante aspecte pe care te vei concentra?

Nu se pune problema că nu dorm liniștit. Mie îmi place să fac lucrurile așa cum cred că trebuie făcute. Vor exista mereu oameni cărora le convine ce fac, altora nu, însa eu încerc să rămân consecvent metodei mele de lucru. Este clar că trebuie făcute schimbari, dar lucrurile nu se schimbă peste noapte și nu tot ce există acum trebuie înlăturat. E mult de muncă și asta facem acum.

 

În acest moment adun informații și stabilesc un plan de lucru care să ne aducă o creștere de nivel, dar trebuie să fim conștienți unde ne aflăm în acest moment. Nu putem trăi din trecut, ci din rodul muncii care o depunem. Un lucru pentru mine este, însă, foarte clar: în România lumea trăiește prin și pentru handbal, dar trebuie să muncim uniți, iar cineva trebuie să impună un drum care trebuie urmat. Trebuie să credem în noi, însă totul este relaționat. Nu poți doar să crezi în tine, fără să muncești.

 

Vom introduce lucruri diferite care să ne ajute să ridicăm nivelul actual: încercăm să organizăm mai multe reuniuni ale loturilor naționale, întâlniri cu antrenorii, metode care să crească nivelul jucătorilor tineri și multe altele. Dacă avem impresia că toate acestea vor putea fi făcute în două săptămâni ne înșelăm, trebuie să muncim mai mult cu jucătorii tineri și să le dăm timpul necesar pentru a-și demonstra adevăratele calități. Vom schimba lucrurile pas cu pas, îmbunătățind experiența jucătorilor și a antrenorilor.

 

Vom întâlni Polonia la Cluj-Napoca, România joacă astfel din nou contra celor mai bune echipe din lume. Cum ai caracteriza adversarul și meciul?

Polonia este una dintre cele mai puternice echipe la nivel de reprezentative naționale. Nu este ușor să te califici la Jocurile Olimpice, iar ei au fost prezenți. Mai mult decât atat, trebuie să menționez nivelul ridicat al echipelor de club, Kielce este campioana Europei, iar Wisla Plock se află între primele 16 de pe continent. După cum vedeți, nivelul handbalului în Polonia este unul foarte ridicat.

 

Meciul împotriva echipei din Polonia este, așadar, unul dificil pentru noi, dar vom încerca sa fim prezenți în meci și să fructificăm toate șansele pentru a-l câștiga. Întodeauna mă interesează mai mult echipa mea decât echipa adversă.

 

Care sunt, în opinia ta, jucătorii cheie din naționala Poloniei?

Polonia are jucători importanti pe toate posturile și nu pot menționa doar pe cineva anume  (Syprak, Szmal, Bielecki, Lijewski,….) pentru mine importanți sunt ei ca echipă, ca și grup. Au forță de aruncare, jucători tehnici, pivoți masivi, extreme rapide. Au mult timp de când joacă împreună, cu același concept de joc. În concluzie, este o echipă puternică, dar vom încerca să-i surprindem.

 

Vom juca pe teren propriu. Un mesaj pentru fanii handbalului românesc?

Sunt nerăbdător să simt trăirile unui meci cu naționala României. Am văzut meciuri din campionat și din competițiile europene, iar fanii au dat mereu totul pentru echipa lor. Sper ca și la acest meci să fie la fel, iar noi să le răspundem pe măsură, luptând și dând totul pe teren. Putem avea, astfel, șanse de a câștiga acest meci.

 

Ai mai vizitat vreodată Cluj-Napoca?

Am fost în urmă cu un an și jumătate în concediu în România și am rămas la Cluj-Napoca două zile. Este un oraș încântător. Însă, de această dată va fi diferit, nu vin în vacanță, ci vin să muncim și să încercăm să câștigăm un meci foarte important.

 

10 lei, cel mai ieftin bilet la super-meciul cu Polonia

Federația Română de Handbal anunță suporterii echipei naționale că biletele pentru meciul dintre României și Polonia, medaliată cu bronz la ultima ediție a Campionatului  Mondial și semifinalistă la JO 2016, din data de 6 noiembrie 2016, ora 20:00, Sala Polivalentă (Str. Uzinei Electrice) din Cluj Napoca, s-au pus deja în vânzare în rețeaua Eventim online (http://www.eventim.ro/ro/bilete/handbal-romania-polonia-cluj-napoca-sala-polivalenta-444508/event.html?co=rou&cm=3) și la partenerii Eventim: Orange Shop Cluj, Carrefour Voiaj Cluj, Librăria Cărturești, magazinele Germanos, Humanitas Cluj, OMV Florești, OMV Mănăștur, OMV Mărăști, OMV Ring Road, OMV Turzii, OMV Vuia și Vodafone. 

Biletele au prețuri între 10 lei și 60 lei, existând și pachete VIP la prețul de 200 lei. Partida contează ca meci în cadrul grupei de calificare 2 la Campionatul European din Croația 2018. Alături de România și Polonia, în grupa 2 mai sunt prezente echipele naționale ale Belarus și Serbia. Primele două clasate se vor califica la turneul final. Biletele vor fi puse în vânzare și la casele de bilete ale  Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, cu două zile înaintea partidei.

 

Departamentul Media al FR Handbal