Federația Română de Handbal a organizat în weekend, pe plaja Perla din Venus, a treia ediție a turneului național de handbal pe plajă. Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Directia Județeană de Sport și Tineret Constanța și Asociația Județeană de Handbal Constanța. Echipele au fost premiat cu premii constând în produse de întreținere corporală de la sponsorul FA.

La eveniment au participat peste 150 de sportivi juniori, numărul lor fiind în creștere față de primele două ediții. Turneul a reprezentat și un criteriu de selecție pentru loturile naționale. România a participat momentan doar la Campionatele Europene de tineret la handbal pe plajă (locul 11 la feminin, locul 14 la masculin la ultima ediție), iar FRH încearcă să alcătuiască primele naționale de seniori pentru Campionatul European din 2017 din Croația.

Clasament prima zi:
Juniori I masculin: Locul 1 - CSS1 Constanța I, Locul 2 - CS "Axiopolis" Cernavodă I, Locul 3 - CSS1 Constanța II, Locul 4 - CS "Axiopolis" Cernavoda II

Clasament feminin: Locul 1 - CSS Medgidia I, locul 2 - CS Perla Murfatlar, locul 3 - CS Laguna Năvodari, locul 4 - CS Laguna Năvodari I, locul 5 - CSS Medgidia II

Clasament ziua 2 : Locul 1 - CSS1 Constanta I, Locul 2 -CS Perla Murfatlar II, Locul 3 - CSS Navodari I, Locul 4 - CSS Medgidia II, Locul 5 - CS Perla Murfatlar I, Locul 6 - CSS Medgidia I, Locul 7 - Laguna Năvodari I, Locul 8 - CSS Năvodari II, Locul 9 - CSS Laguna Năvodari II, 10 - CSS1 Constanta II

„Handbalul pe plajă a luat un mare avânt pe tot globul în ultimii ani și va deveni sport olimpic. România, ţară unde handbalul este sport naţional, trebuie și se va mula pe aceste tendințe. Ne dorim să fim permanent în atenția publicului larg, inclusiv în timpul verii, când în mod normal sezonul indoor este încheiat. Beach Handball-ul este un sport dinamic și distractiv, iar acest lucru cred că va atrage mulți practicanți și fani în România" - a declarat președintele FRH, Alexandru Dedu. 

Principalele diferențe față de handbalul indoor

Fostă campioană a Italiei la handbal pe plajă cu formația din Salerno, Nicoleta Ivan a primit de la președintele Alexandru Dedu sarcina de la dezvolta handbalul pe plajă din România, iar progresele sunt evidente. "Suntem la început cu acest fenomen, dar lucrurile încep să se miște. În 2016 s-au organizat deja turnee și la Ploiești, Craiova și Baia Mare. Handbalul pe plajă ar putea fi un sport complementar pe perioada verii pentru jucătorii de handbal indoor. Forța explozivă și rezistența în regim de viteză sunt principalele calități pe care le căutăm. În 2018 ne dorim să participăm la Jocurile Olimpice pentru Tineret și să apoi să construim o națională competitivă pentru Olimpiada din 2024 când beach-handball-ul va deveni sport olimpic".

Principalele diferențe față de handbalul indoor: Se joacă doar două reprize de 10 minute, suprafața este mai mică - 27 x 12 metri, 4 jucatori de echipă - 3 jucători de câmp+1 portar, există procedee tehnice individuale care se punctează dublu (aruncarea din piruetă 360 grade, aruncarea din aeriană, penalty-ul, golul portarului, aruncarea jucătorului specialist - cel care înlocuiește portarul).