Naționala masculină de handbal a României a încheiat ieri campania de calificări pentru Campionatul European de Handbal 2020. Din păcate, reprezentativa antrenată de Manolo Montoya nu a reușit să ia puncte din ultimele două confruntări ale grupei vs Portugalia (19-24) și Franța (34-25), pierzând astfel șansa calficării din poziția de cea mai bună echipă clasată pe locul 3 în grupe. 

Concluzia antrenorului principal, Manolo Montoya, la finalul acestei campanii de calificări:

"În primul rând trebuie să regretăm că obiectivul naționalei masculine de handbal a României de a se califica la una din marile competiții nu a fost îndeplinit. Aș dori să analizez munca depusă începând din octombrie până acum și cele 6 meciuri oficiale pe care le-am disputat. Este evident că rezultatele nu au fost bune, însă în ceea ce privește construirea unei echipe pentru viitorul apropiat consider că am făcut progrese. Din punctul meu de vedere, a fost necesar să începem un proces de reconstrucție aș echipei naționale. Personal, mi-ar fi plăcut să putem face asta la un ritm mai lent, însă accidentările și deciziile unor jucători de a se retrage din echipa națională  precum și alte cazuri, pe lângă preferințele mele în calitate de antrenor, ne-au făcut să lucram cu un grup nu foarte echilibrat, iar lucrul acesta este tot timpul un handicap, în special pentru o echipă națională, când timpul de muncă efectiv este limitat.

Am întâlnit Portugalia într-un prim meci al campaniei straniu, cu un rezultat care nu se vede foarte des în aceste vremuri (21-13). Am avut multe probleme, mai ales la atacul pozițional, probabil din cauza lipsei coordonării în urma a două zile de antrenament comun, apoi am întâlnit Franța la Cluj, dominând partida în primele 25 de minute, pierzănd în final (21-31) în fața uneia dintre cele mai bune echipe din lume atunci când am rămas fără forță. Primul meci contra Lituaniei a fost prima minge de meci, un meci pe care trebuia să-l câștigăm, iar echipa a arătat stabilitate defensivă și o muncă asiduă obținând ce avea să fie singura victorie din campania de calificări (28-23). LA prima noastră vizită în Lituania, cu Șimicu accidentat și Negru bolnav am pierdut la un singur gol (24-23), trecând pe poziția a treia și păstrând numai șansa de calificare la CE de pe locul de cea mai bună echipă clasată pe locul trei în grupe în urma victoriei Portugaliei în fața Franței. 

La București, împotriva Portugaliei, am avut o primă repriză foarte bună, însă Portugalia și-a pus în valoare experiența jucătorilor săi, jucători obișnuiți cu meciurile importante din Liga Campionilor sau cupa EHF, și încetul cu încetul au preluat cârmele partidei și au obținut victoria (19-24). Un plus pentru noi este că am reușit să ne păstrăm filosofia de antrenament asupra tipului de sistem ofensiv și defensiv pe care dorim să-l propunem și consider că acesta este un pas înainte în obiectivul nostru de a crea o echipă competitivă pas cu pas. Dacă luăm în considerare ultimul meci al campanie, contra Franței, având o echipă cu media de vârstă de 23 de ani, o echipă în care nu mulți au avut încredere, am reușit să facem o partidă demnă, care anuntă încorporarea acestor jucători tineri în planurile de continuitate ale echipei naționale.Pariul nostru de a-i lăsa acasă pe Șimicu și Popescu, unii dintre cei mai buni jucători ai echipei, a fost unul riscant, însă ne-am gândit că ar fi mai bine să le dăm posibilitatea de a se odihni, după uns ezon foarte lung, la o partidă fără miză petru clasamentul grupei și să le oferim jucătorilor tineri posibilitatea de a juca un meci cu adevărat competitiv în fața uneia dintre marile echipe ale handbalului și pe terenul acesteia.

Sper ca acești jucători tineri să continue să își arate calitatea la echipele lor de club sezonul următor și sper că, cu entuziasm și muncă, vom putea lupta pentru următoarea provocare, de a ne califica la Campionatul Mondial. Sunt mândru de această echipă!"

Foto credit: Sorin Pană